Tartalomhoz ugrás
Abból a vízből iszol, amivel a WC-t is öblíted?
Prémium víztisztítók laboratóriumi szaktanácsadással
Published by itt egészség · 11 Június 2019
Tags: ólomcsapvízivóvíznoplastickörnyezet
Egyre gyakrabban találkozom olyan posztokkal, amiben a csapvíz fogyasztását olyan véleményformálók  propagálják, akiknek nincs mérésekkel alátámasztott ismeretük a csapvíz minőségéről (sem analitikai, sem technológiai oldalról nem szakmabéliek),  ezért csupán szubjektív benyomásuk van.
Mégis úgy érzik, hogy van alapjuk másokat megítélni (sokszor elítélni) és befolyásolni vízivási szokásaikkal kapcsolatban.

Érdemes azt tudni, hogy az emberek nem egyformán "érzékenyek" pl. a klórozott vegyületekre vagy a klórra amit szükségszerűen tartalmaz a vezetékes víz.
Az, aki nem érzi ezeket (bármi oknál fogva is), szerencsésnek mondhatja magát azzal szemben, aki akár hányingerig elmenő undort érez.
Nem hiszem, hogy az a jó irány, ha azok, akiknek tompábbak az érzékszervei a klór/klórozott vegyületek és egyéb szennyezők vonatkozásában, kioktatják a többieket.
Másrészt lehetnek olyan egészségkárosító szennyezések is a vízben (pl. ólom), amire semmi érzékszervi jel nem utal.
Vannak, akik a napokban kapták kézhez az NNK mérési eredményt a csapvizük ólomtartalmával kapcsolatban és a javaslat a következő: ”Mindenképpen egyéb forrásból származó víz felhasználását javasoljuk ivás és ételkészítés céljából”.
Ők azok, akik azt kérdezik: miért nem tudtunk mi eddig erről? Miért mondták eddig azt, hogy minden rendben a csapvízzel...ezt adtam a gyermekemnek gyanútlanul születése óta.
Nos - ez egy másik történet...de szerencsére már sokkal előrébb vagyunk a tisztázással, mint akár néhány hónappal ezelőtt.

Kedves Csapvizet Propagálók!

Ezeknek a vízfogyasztóknak nem az a kérdés, hogy a csapvíz megfelelő választás-e.
A kérdés az, hogy van-e megbízható, gazdaságos és környezetkímélő alternatíva a csomagolt víz mellett / helyett.
Szerencsére van: a fogyasztóhelyi háztartási víztisztító kis berendezések.
DE tudni kell azt, hogy nem minden víztisztító alkalmas az adott csapvíz minőségének javítására (van, ami többet árt, mint használ).
A jelenlegi szabályozás olyan, hogy bárki árulhat Magyarországon víztisztítót, így a választás felelőssége a vásárlóé.
Éppen ezért fontos, hogy a vásárlók tisztában legyenek azzal, milyen megoldások jöhetnek szóba, azok előnyei és hátrányainak mérlegelése mellett.
Ez viszont már szakmai kérdés: vízanalitikai, víztechnológiai ismereteket igényel.

Sokunk megkönnyebbülésére végre megmozdult valami ez ügyben! Jó irányba megy a szakmai kommunikáció a vízminőséggel kapcsolatban.
De hiába beszélünk mi ezekről a dolgokról, ha a véleményformálók még mindig ott tartanak: csapvíz vagy csomagolt víz.
Az, akinek már nem ez a kérdés, esetleg rossz irányba indul el a megoldást illetően.

-> Az első lépés a vízminőségi problémák beazonosítása (nem pedig a bagatellizálása, elhallgatása), a fogyasztók korrekt tájékoztatása.

Elgondolkodtál már azon:
1) ha a csapvíz fogyasztást propagáljuk minden áron, ezzel azt várjuk el, hogy a csapból folyó  -nem ivóvíz célú felhasználásra szánt- víz is élelmiszer minőségű legyen?
2) gazdaságos és környezetkímélő hozzáállás az, hogy a jelenlegi elvárás szerint a WC-t is ivóvízzel öblítjük?
Nem kellene másképp gondolkodnunk erről?
Pl. a teljes vízfogyasztás alig 10-15%-át kitevő ivóvízből annyit állítsuk elő a fogyasztóhelyen, amennyire valóban szükség van.
Vajon mi a környezetkímélőbb és gazdaságosabb megoldás:
ha a törésponti klórozást követően szükségszerűen képződő trihalometánokat a WC öblítésére használt vízből is eltávolítjuk vagy  csak arra a vízmennyiségre használjuk a technológiát drágító aktívszenet, ami valóban élelmiszerként kerül felhasználásra?

-> A második lépés a csapvíz ólomtartalmának eltávolítására alkalmas technológiák  (háztartási víztisztítók) megismerése a szakemberek számára is.
Sokan a szakmában tevékenykedők közül sincsenek tisztában azzal, hogy vannak már un. új generációs aktívszenes integrált szűrők, amik a csapvíz ionösszetételének megtartása mellett képesek az ólom biztonságos eltávolítására. Ezek a megoldások minden tekintetben jobbak, mint a sokáig valóban egyedüliként létező megoldás, az RO.
(Az RO-ról sok vásárló csak a beszerelést követően tudja meg, hogy a felhasznált vízmennyiség több, mint fele un. elfolyó víz, megy a csatornába - van olyan RO, ahol 1 liter szűrt víz előállításához 7 liter vízre van szükség.)

Köszönöm, ha eddig elolvastad, és elgondolkodsz ezen. Szívesen segítek, bármely elérhetőségemen!

Azari Katalin
vegyészmérnök (1990 BME)
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium
1-2124157 / 1-2148937
info@olomavizben.hu

További tartalmak:
www.olomavizben.hu/blog

Vissza a tartalomhoz