Lombik - csapvízről, tabuk nélkül! - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Hogyan válassz víztisztítót?

Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás
Közzététel szerző: itt egészség · 1 Szeptember 2020
Hogyan válassz víztisztítót?
Nagy a szórás még az azonos szűrési technológiát alkalmazó berendezések esetén is. Sok a túlárazott, de az irreálisan olcsó termék is.
Gyanakodnék olyan vízszűrő esetén, amelyiknél az ár a legfontosabb érv pl. az ásványvízzel szemben.

Számomra egy megbízható ivóvíz tisztító alkalmazása mellett a legfőbb érv a fenntarthatóság! Környezeti, gazdasági és egyéb szempontokból.
Azért használok évek óta víztisztítót, mert finom, frissítő, egészséges azaz káros anyagoktól mentes, optimális ion-összetételű ivóvizet szeretek inni. Mindezt cipekedés, műanyag flakonok és külső energiaforrás, vegyszerek használata nélkül! Egy megfelelően kiválasztott POU háztartási víztisztító számos előnye mellett a gazdaságosság már "csak hab a tortán"!

Miért nem az ár a legfontosabb választási szempont?
A víztisztító olyan bizalmi termék, melynek megfelelő működését a vásárló nem tudja ellenőrizni. A legfontosabb szempont a megbízhatóság!
Érdemes a víztisztítók vásárlása előtt meggyőződni a független tanúsító cégek és a szakhatóság (NNK) által biztosított garanciák meglétéről.
Ezek eredetiségét a tanúsító cég és az NNK honlapjáról is érdemes ellenőrizni (találkoztunk már hamisított minőségbiztosítási papírokkal is).

A termékhamisítás ellen az egyedi termékazonosítók alkalmazása véd. A megbízható cégek minden víztisztítója és cserealkatrésze egyedi azonosítóval rendelkezik, amely ellenőrizhető pl. honlapjukról.

A gyártási folyamatra vonatkozóan minőségbiztosítási rendszerminősítések garantálják a megbízhatóságot (a felhasznált alapanyagok minőségétől kezdve a késztermékig).

A termékek alkalmazhatóságát (az adott vízszennyező eltávolítására vonatkozó megfelelőséget) a terméktanúsítványok garantálják.
Minimum elvárás az NSF/ANSI vonatkozó tanúsítvány, a magyarországi ivóvízbiztonsági engedély, ólom eltávolításra az NNK ólomtanúsítvány. A magyarországi forgalmazási engedély önmagában nem elegendő információ a termék megbízhatóságáról. Erre a célra a terméktanúsítványok valók (speciális vizsgálatokkal és azok jegyzőkönyveivel).

Ha ezek a dokumentumok nem elérhetők pl. a forgalmazó honlapjáról, érdemes óvatosan kezelni a reklámokban használt kijelentéseket.
A tanúsítási jegyzőkönyvek, forgalmazási engedély mellékletei sokszor tartalmaznak olyan "apróbetűs" információt is, ami esetleg kényelmetlen a forgalmazó számára, emiatt a vizsgálati jegyzőkönyveket, tanúsítások eredményeit nem teszik közzé.

Amennyiben minden minőségtanúsítvány rendelkezésre áll, és ezek alapján a víztisztító alkalmas a vezetékes víz általunk elvárt minőségi jellemzőinek javítására, az ár fontos szempont lehet.

Hogyan érdemes ár szerint összehasonlítani a víztisztítókat?
Az árakat a teljes szűrőkapacitásra vonatkozó ár/liter alapján nem érdemes összevetni.
A szűrőbetétet a javasolt élettartam után szigorúan cserélni kell, a bakteriológiai felülfertőződés és a szűrő hatékonyság-csökkenés kockázata miatt. Érdemes azt tudni, hogy Magyarországon az aktív szenet is tartalmazó víztisztítókban a szűrőbetét cseréjét az NNK legkésőbb 6 hónap élettartam után kötelezően előírja. (Ez azt jelenti praktikusan, hogy az NNK nem vizsgálja 6 hónapnál tovább azokat a szűrőbetéteket sem, amire a gyártó hosszabb időtartamot is megengedne, vagyis nincsen releváns információ a bakteriológiai megfelelőségről 6 hónapot követően).

Az 1 napra vonatkozó költség egy reális vonatkoztatási alap.
Az időintervallum lehet pl. a szűrőház élettartama. Az összes költséget számítva érdemes  összehasonlítást tenni (szűrő, beszerelés, karbantartás, cserealkatrészek, csereszűrőbetétek, üzemeltetési költség).
Irreális az ár, ha a napi költség nem vethető össze 1 liter ásványvíz árával.
A nagyon olcsó készülékeknél a felhasznált alapanyagok lehet, hogy nem élelmiszeripari minőségűek, így a szűrt vízbe kioldódhatnak a szűrőből (!) egészségre káros anyagok. Találkoztunk már olyan vízszűrővel, ahol a szűrt víz elvezetésére használt műanyag csőből oldódtak ki szennyezők. A fém alkatrészeknél is lehet probléma, ha alumíniumból, netán más silány fémötvözetből készülnek.
A túlárazott készülékeknél sokszor Magyarországon teljesen felesleges funkciókat vagy extra marketing költséget fizettetnek meg az árban.

Példa a napi költség kiszámolására (2020. 09.01. árak):
a Doulton HCP (csapra szerelhető szűrőház szűrőbetéttel - 10 év élettartammal számolva) ára: 45.900Ft.
Csere UltraCarb szűrőbetét 6 havonta: 14.900 Ft.
Napi (átlagosan akár 21 liter) víz ára kb. 90 Ft.  (ez kb. 5Ft/liter)


Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium







további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium



Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz