Lombikban az ivóvíz! Vízminőségről, víztisztítókról tabuk nélkül. - A legjobb víztisztítók laboratóriumi szaktanácsadással.

eredmény 5 munkanapon belül
kapcsolat
Doulton hírek
blog a vízlaborból
legjobb megoldás
Tartalomhoz ugrás

GYIK2 a víztisztítókról

A legjobb víztisztítók laboratóriumi szaktanácsadással.
Közzététel szerző: itt egészség · 1 Augusztus 2019
Tags: GYIKvíztisztítókérdések
A leggyakoribb kérdések, hátha pont ezt akarod tudni...

Mit jelent az integrált szűrőbetét?
Egy szűrőbetéten belül több szűrési funkció valósul meg. Ezáltal  a víztisztító hely és környezetkímélő. Megfelelő választás esetén kiemelkedően kötséghatékony.

Mit jelent a megfelelő víztisztító választás?
Annak eldöntése, hogy a kiválasztott víztisztító az adott vízrendszerbe milyen feltételekkel illeszthető be, szakmai mérlegelést igényel. Ezért használ az NNK a forgalmazási engedélyében a víztisztítóra vonatkozóan feltételes módot pl: "...alkalmas lehet az ivóvízben lévő... ólom... mennyiségének csökkentésére"
A víztisztító akkor megfelelő, ha az összes egészségre káros szennyezőt maradéktalanul, megbízhatóan távolítja el a vízből.
A választás akkor optimális, ha csak a szennyezőket távolítja el a vezetékes vízből, a szükséges ásványi anyagokat megőrizve.
Ahhoz, hogy a víztisztító választása optimális legyen, fontos a kiinduló vezetékes víz felhasználóhelyen mérhető paramétereinek ismerete (ionösszetétel, lehetséges szennyezők).

Mit jelent a vízminőséghez választott optimális megoldás a Doulton víztisztítók esetében?
A Doulton szűrőbetétek általános felépítése hasonló, de az egyes szűrőbetéteken belül az aktívszén mellett különböző szűrőanyag is található, integráltan. Akkor megfelelő a szűrőbetét választás, ha a szűrő azokat a szennyezőket képes eltávolítani, amik potenciálisan jelen lehetnek a vezetékes vízben az adott felhasználóhelyen.
Fontos, hogy ezeket a szennyezőket biztonságosan, megbízhatóan, a magyar csapvizekre is tesztelten, >98% hatékonysággal képes legyen eltávolítani a vízből.

Miért nem a legtöbbet ígérő víztisztító a legjobb választás?
A magyar vezetékes vizek nagyon jó minőségűek, európai összehasonlításban is. A legtöbb, pl. az USA-ban fontos eltávolítandó szennyezés (peszticidek, herbicidek, fungicidek) a magyar vízbázisokban meg sem jelenhetnek, hiszen az EU-ban nem alkalmazható vegyi anyagok. Felesleges olyan szennyezők eltávolítására is felkészíteni a víztisztítót, ami elméletileg sem lehet jelen a magyar vezetékes vizekben.

Felesleges a baktériumok inaktiválása (UV lámpa), ha baktériumszűrővel és antibaktericid kialakítással eleve megakadályozható a baktériumok szűrőbetétre jutása.

Milyen funkciói vannak az Ultracarb szűrőbetétnek?
1. megújítható mechanikai előszűrő, 2. baktériumszűrő,  3. aktívszenes szűrő, 4. nehézfémek eltávolítására alkalmas speciális anyag (Doulton szabadalom).
Ez a szűrőbetét az összes potenciálisan jelenlévő szennyező eltávolítására képes, ami a magyar  vezetékes vizekben megjelenhet.
Nem tud többet, mint amire szükség van, ezáltal kiemelkedően gazdaságos.
(Nem terheli költségként pl. az olyan anyagok eltávolítását igazoló drága laborvizsgálat sem, ami a magyar vezetékes vizekben elméletileg sem jelenhet meg).

Mi a különbség a Magyarországon forgalmazott 3 Doulton víztisztító között?
Ezek a víztisztítók megjelenésükben és csatlakoztatási módjukban különböznek csupán, mindegyikben Ultracarb szűrőbetét van, a tisztított ivóvíz minősége ugyanolyan.

Milyen az Ultracarb szűrővel szűrt víz minősége?
Az Ultracarb minden egészségre káros anyagot eltávolít, ami a magyarországi vezetékes vizekben jelen lehet: pl. a vízben lévő fertőtlenítési melléktermékek, íz és szagrontó anyagok, (esetlegesen, de nem jellemzően jelen lévő hormonok, gyógyszermaradványok, herbicidek, peszticidek, fungicidek), azbesztszemcsék, mikro műanyagok stb.
A legfontosabb tulajdonsága: a legsúlyosabban egészségkárosító ólom biztonságos eltávolítása, magyar csapvizekre tesztelten is. Az ultracarb a kapacitás duplájáig vizsgált, két különböző pH érték mellett (NSF/ANSI 53 Pb protokoll szerint). Az eltávolítási hatékonyságot magyar csapvizekre is vizsgáltuk, vizsgáltattuk (NNK), még extrém magas ólomkoncentrációnál is tökéletes.
A szűrt vezetékes víz egészséges, jó ízű, frissítő - prémium minőségű ivóvíz.

Milyen ólomkoncentrációig jó, mennyire biztonságos?
A szűrőbetétet laboratóriumunkban több, mint 2 éve használjuk, folyamatosan vizsgáljuk. Az eredmények kiválóak, még kiugróan magas ólomtartalomnál is (>210 mikrogram/l Pb – wekerlei háztartás). A szűrőbetét élettartamának végén is maradéktalanul eltávolította az ólmot a vezetékes vízből. Az NNK vizsgálati programjába első helyen rangsorolta, ólomeltávolítás szempontjából.

Miért van szükség az Ecofast szűrőháznál külön ivóvíz elvezető csapra?
A kerámia szűrőbetéten áthaladó víz átfolyási sebessége max. 1,5-2 liter/perc (ekkor optimális a szűrőbetét működése).
· ez az áramlási sebesség nem lenne elegendő mosogatáshoz, kézmosáshoz.
· az aktívszenes szűrő kapacitása ivóvíz célú felhasználásra van „méretezve”, felesleges lenne a mosogató és kézmosó vizet ivóvíz minőségre tisztítani (nem költséghatékony).
·  a szűrőbetétet elhagyó víz mikrobiológiailag már nem stabil (a szabad aktív klór és a fertőtlenítési melléktermékek eltávolítás ez egyik cél), így nem kívánatos, hogy ez a víz olyan csaptelepen keresztül hagyja el a szűrőt, amin meleg víz is folyik.

Mi a különbség az Ultracarb és az Ultracarb SI betét között?
Az Ultracarb mögötti SI jelzés a scale inhibitor (vízkőképződést gátló) rövidítése.
Ez az ultracarb szűrőn belül egy 5. "lépcső", amin átmegy a víz. Olyan polifoszfát oldódik minimális mennyiségben a vízbe, ami élelmiszer ipari minőségű, és a kalcium illetve magnézium ionokkal "hamarabb képez sót”, mint a  karbonát (ez a vízkő).
A szűrőbetétben tehát nem ioncserélő gyanta van, a folyamat nem vízlágyítás (kalcium és magnézium ionok lecserélése nátrium ionokra) történik, hanem az inhibitor a kalcium és magnézium ionok karbonáttal való csapadékképződését (vízkő) akadályozza meg.
Részletesebb kémiai fejtegetések helyett praktikusan: a kalcium és magnézium ionok a vízben maradnak.
Némi vízkőhöz hasonló lerakódás így is  tapasztalható (a kalcium-foszfát), de ez könnyen eltávolítható a konyhai forraló eszközökből is (nem csak ecettel, hanem tapasztalatom szerint egyszerű mosogatással).

A 6 hónap időkorlát mellett mi a mennyiségi korlátja a szűrőbetétnek?
Az ultracarb szűrőbetét kapacitása 2300 liter, amit az ólom eltávolító képessége határoz meg. 150ppb ólomra vizsgálva 2*2300 liter átengedéséig garantált a tökéletes, >98% eltávolítás.

Házhozszállítással rendelés esetén kb. mennyi a szállítási idő rendeléstől?
A termékekből van készleten, a rendelést követő 24 órán belül (munkanapon) kiállítjuk a számlát, elküldjük e-mailben a szükséges adatokkal, majd az utalás beérkezését követően postázzuk a terméket. A házhozszállítás 1 héten belül várható.

Mennyi műanyag hulladék képződik a csere szűrőbetét miatt?
Az Ultracarb szűrő csak természetes anyagokat tartalmaz. Az egyetlen műanyag rész a fejrészen található csatlakozó menet, ami újrahasznosított műanyag. A mechanikai és baktériumszűrő a 7mm vastag ezüstöt is tartalmazó kerámia burok. A prémium minőségű aktívszén kókuszhéj származék. A nehézfém eltávolítást speciálisan kezelt ásványi anyag biztosítja (Doulton szabadalom).
Mi a teendő, ha lecsökken a kifolyó víz sebessége?
Ha túl sok a lebegőanyag (pl rozsda) a vízben, ez hagyományos szűrőknél akár 1-2 hét múlva is bekövetkezhet.  
A Doulton betétben a 7mm vastag kerámia burok megvédi az aktívszenet és az ólom eltávolítására alkalmas anyagot az eltömődéstől, az idő előtti kimerüléstől. Ha a kerámia felület annyira eltömődne, hogy lecsökken a szűrőből kifolyó víz sebessége, a szűrő kerámia felülete vízzel egyszerűen lemosható (ls. a videok között).Vissza a tartalomhoz