Lombik - csapvízről, tabuk nélkül! - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Minek csomagolni? A csapból is ez folyik!

Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás
Közzététel szerző: itt egészség · 1 Február 2022
Magyarországon semmi sem indokolja, hogy ivóvíz szükségletünket ne a szolgáltatott vezetékes víz felhasználásával elégítsük ki:
környezetkímélő, integrált szűrőbetétekkel a vezetékes víz prémium minőségre javítható - bármely fogyasztóhelyen.

megfelelő POU megoldásokat használva (1) nincsen szükség a víz csomagolására, szállítására.

A több szempontból is optimális, fenntartható megoldást "általánosságban nem támogatja" a hatóság, és a vízkémiához értő szakemberek többsége is szkeptikus. Ennek oka szerintem a túl sok a negatív példa, a nem megfelelő víztisztító választásból adódó vízminőség romlás [1].
Magyarországon a megfelelő víztisztító kiválasztásának felelőssége jelenleg a vásárlóé.
Nincsenek egyértelmű forgalmazási és alkalmazhatósági szabályok, előírások, kereshető nyilvántartások, adatbázisok (pl. a forgalomban lévő felhasználóhelyi ivóvíz tisztítókról), így a döntéshozók kizárólag a víztisztítót  forgalmazó tájékoztatására hagyatkozhatnak, ami nem biztos, hogy mindig teljes körű.
A gyakorlatban látjuk (és mérjük), hogy számos esetben a forgalmazók sincsenek tisztában a helyi vízminőségi problémákkal, víztisztítójuk alkalmazhatósági korlátaival. Ezért van az, hogy a hatóság (NNK) „általánosságban” nem támogatja a POU ivóvíztisztítást, miközben egyre gyakrabban hívja fel a figyelmet a nem megfelelő víztisztító választás veszélyeire (lásd: forgalomból kitiltott ivóvíztisztítók listája).  

A megfelelő döntéshez szükséges adatok mindegyike rendelkezésre áll, csak nem felhasználóbarát környezetben, és az értelmezéshez szükség van vízkémiai ismeretre is. Az alábbiakban bemutatom azokat a dokumentumokat, amik a felelős döntéshozó számára alapvető információkat tartalmaznak, és a forgalmazónál rendelkezésre kell, hogy álljanak.

Ivóvízbiztonsági engedély [példa:Doulton 3768-6/2021/KTEF]
Több oldalas, az engedélyező hatóság (NNK) által kiadott dokumentum, melyet a forgalmazó be kell építsen a termék tájékoztató anyagaiba, használati útmutatóba. Ebben szerepelnek a biztonságos alkalmazás feltételei, az alkalmazhatóság és a korlátozások valamint annak a szakvéleménynek a száma, ami szükséges a vízkémiai kompetenciával rendelkező döntéshozó számára.
Az ivóvízbiztonsági engedély jelenleg nyilvános adatbázisból nem kereshető, csupán az érvényessége ellenőrizhető az NNK honlapjáról, ezért a több oldalas dokumentációt a víztisztító forgalmazójától kell elkérni (ha nincsen kellemetlen megjegyzés benne, ezt büszkén tárjuk a nyilvánosság elé).

Szakvélemény ivóvíz tisztító közegészségügyi szempontú alkalmazhatóságáról [példa:Doulton 39438-1/2021/LAB]
Az ivóvízbiztonsági engedélyt a megelőző szakvéleményben foglaltak alapján adja ki az engedélyező hatóság. A döntéshozó számára ez a szakvélemény az ivóvíztisztító legfontosabb dokumentuma, amely az ivóvízbiztonsági engedélyben foglaltakon túl indoklást is tartalmaz az alkalmazhatóságra, a korlátozásokra, a biztonságos üzemeltetés feltételeire.
Szerepel benne az is, milyen részletességű vizsgálatokat végeztek az ivóvíz tisztítóra vonatkozóan, milyen kijelentések tehetők a tisztított ivóvíz minőségével kapcsolatban. Pl. „ólom eltávolítására alkalmas” kijelentés csak akkor tehető, ha ezt az NNK vizsgálatai is megerősítik, és erre vonatkozóan az NNK laboratóriumi vizsgálati jegyzőkönyvei „bizonyítékul” rendelkezésre állnak. Az ebben a dokumentumban foglalt előírások betartását közösségi alkalmazás esetén a helyileg illetékes hatóság ellenőrzi (szigorúbb alkalmazási feltételeket, bővített körű vizsgálandó ellenőrző paramétereket előírhat).

Vizsgálatok jegyzőkönyvei: a vízkémiai kompetenciával rendelkező szakember számára a legfontosabb információkat tartalmazó dokumentumok.
 
NNK tanúsítási vizsgálatok [példa: Doulton tanúsítási jegyzőkönyv 42243-1/2020/PKF]
A forgalmazó számára a tanúsítási jegyzőkönyv lehet a „vízminőségi garancia vállalás” hivatkozási alapja. Magyarországon a tisztított víz minőségére, a víztisztító működésére vonatkozó konkrét kijelentések ezekben a jegyzőkönyvekben megtalálható mérési eredmények alapján tehetők. A tanúsítási vizsgálat az ólom eltávolítására irányult, de a jegyzőkönyv számos, a víztisztító működését jellemző vizsgálati paramétert is tartalmaz. Magyarországon ez az eddig végzett legrészletesebb vizsgálati projekt az ivóvíztisztítók működésére vonatkozóan. Fontos tudni, hogy az ólomeltávolítás igazolására a nemzetközi terméktanúsítvány vizsgálatai nem elegendők[3].

NNK Közegészségügyi szempontú vizsgálatok: az ivóvízbiztonsági engedély kiadását megelőző "minimum" vizsgálatok. Általánosságban azt vizsgálja, milyen üzemeltetési feltételek betartása esetén nem következik be vízminőség romlás (a hálózati víz minőségéhez képest). A kérelmező kérésére vízminőség javításra vonatkozóan a kérelmező által használni kívánt kijelentések megalapozottságát is vizsgálhatja.
   
Nemzetközi terméktanúsítványok: példa: Doulton NSF/ANSI 41, 53 az NSF.org honlapjáról kereshető adatbázis);  NSF/ANSI 53 Pb vizsgálati jegyzőkönyv ólom eltávolításra [példa: Doulton pH=6,5].

Gyártási folyamatra vonatkozó minőségbiztosítási tanúsítványok: a gyártó cég megbízhatóságára, környezeti tudatosságára, a felhasznált anyagok minőségére vonatkozó információk. A szerviz háttér, az alkatrész utánpótlás, a működtetés biztonságát garantáló feltételek meglétének ellenőrzésére. [Doulton WRAS, LUCIDEON-UKAS ISO9001]

A bemutatott példa dokumentumok a Doulton víztisztító megoldásaira vonatkoznak. Optimális, biztonságos választás bármely magyarországi háztartásba, munkahelyre, közösségbe. Az NNK tanúsítás szakvéleménye alapján alkalmas ólom eltávolításra, a víz kémiai- és érzékszervi tulajdonságainak javítására - felhasználásra vonatkozó korlátozás nélkül.
 
"A vizsgálataink alapján egy típus (aktívszenet és kerámiát tartalmazó típus) volt, amelynél nem okozott kedvezőtlen változást a csapvíz minőségében a vizsgált paraméterek tekintetében, a többi típusnál a szakirodalomban leírt és szakvéleményezés során tapasztalt kockázatok jelentkeztek: leggyakrabban a mikrobiológiai minőség romlása, a nitrifikáció, az összes keménység túlzott csökkenése, valamint a különböző anyagok (ezüst, nikkel, réz, cink) beoldódása volt tapasztalható." [NNK-Módszertani útmutató 34.o.]

 
A Doulton termékek magyarországi képviselője a Vízkutató Vízkémia Kft., vizsgálólaboratóriumi és szakértői háttérrel, szakmai támogatással segíti a termékek optimális felhasználását. A képviselet kedvező beszerzési feltételeket biztosít a garantált termékminőség mellett (a termékek eredetisége a fogyasztó számára unikális 10 jegyű azonosító segítségével ellenőrizhető, ha viszonteladónál vásárol).

A Doulton Ultracarb az Ecofast víztisztító részeként bármely vízadagolóhoz csatlakoztatható; az Ecofast szűrőház fixen is telepíthető ivóvíz elvezető csappal vagy 3 utas csapteleppel. Rendelkezésre áll könnyen átmozgatható csapra szerelhető szűrőház is, ami az Ultracarb fogadására alkalmas.

Folytatás következik: további szempontok, ha minden "papír" rendben van

(1) ivóvíz megoldás: a vezetékes víz minőségének megváltoztatása akár az érzékszervi tulajdonságok, akár a kémiai tulajdonságok javítása céljából: pl, hűtés, melegítés, szénsavval dúsítás, egyszerű mechanikai vagy aktívszén szűrés, integrált szűrőbetét alkalmazása, többlépcsős víztisztítás, lágyítás, reverz ozmózis stb., a továbbiakban víztisztító)
 
Hivatkozások:
[1] "Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a berendezések nem megfelelő alkalmazása, a karbantartás hiánya esetén olyan kedvezőtlen változások jelentkezhetnek a vízben, amelyek kockázatot is jelenthetnek, így akár többet árthatunk velük, mint használunk. Amennyiben a vásárlás mellett dönt valaki, feltétlenül olyan kisberendezést válasszon, amely rendelkezik Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott ivóvízbiztonsági engedéllyel." [Tájékoztatás víztisztító berendezések alkalmazásával kapcsolatban]
 
[2] A hálózati vízadagoló engedélyeztetés és üzemeltetés szempontjából  víztisztítónak minősül, ha abban vízminőség változtató egység is van. „A vízadagoló berendezések esetén a szakvéleményben meghatározásra kerülnek a közösségi alkalmazás feltételei, köztük a használati útmutató elérhetősége és a rendszeres vízvizsgálat is. Az előírt vízvizsgálatok azokra a paraméterekre vonatkoznak, amelyet a vízadagoló kedvezőtlenül befolyásolhat. Amennyiben egy vízadagolóban kötelező jelleggel van vízkezelő berendezés vagy betét, az víztisztítónak minősül. Közösségi alkalmazásra szintén meghatározásra kerülnek alkalmazási feltételek. A hálózati vízadagolókhoz opcionálisan is lehet engedéllyel rendelkező víztisztítót alkalmazni, közösségi alkalmazás esetén kizárólag olyat, amelynek arra vonatkozóan is van engedélye, az engedélyben megadott alkalmazási feltételek betartása mellett.” [állásfoglalás NNK Nemzeti Népegészségügyi Központ, Közegészségügyi Laboratóriumi Főosztály, Környezetegészségügyi Laboratóriumi Osztály Vízhigiénés szakterület]
 
[3] Magyarországon a vezetékes ivóvíz legsúlyosabb potenciális vízszennyezője az ólom. Vízminőség javításnál ennek eltávolítása prioritás. Az ólom vízből való eltávolításának hatékonysága számos paramétertől, többek között a víz összetételétől is függ. Az ólomeltávolítási hatékonyságot az NNK 6 hónapos tanúsítási folyamat keretében, külön eljárásban vizsgálja. Egy víztisztító ólomeltávolítási képességére vonatkozóan csak olyan kijelentés tehető, melyet ebben a tanúsítási eljárásban az NNK mérési eredmények alapján igazolt. A tanúsított víztisztítók listája, a tanúsítási összefoglaló jegyzőkönyvben érhető el (25. oldal). Ezek az átfogó vizsgálatok megfelelő alapot nyújtanak a forgalmazó által biztosítható „vízminőségi garancia vállaláshoz”.


 



további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium



Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz