eredmény 5 munkanapon belül
kapcsolat
Doulton hírek
blog a vízlaborból
legjobb megoldás
Kristálytiszta víz a csapból!
Tartalomhoz ugrás
(3) Ólom a csapvízben? Bárki érintett lehet!
A legjobb víztisztítók laboratóriumi szaktanácsadással.
Közzététel szerző: itt egészség · 2 Június 2018
A belvárosi random csapvíz minták több, mint 60%-ában egészségügyi  határértéket jóval meghaladó ólomkoncentrációt mért az OKI egy kutatási program keretében. Ez az eredmény nem meglepő, tekintettel arra, hogy a 70-es évek előtt épült házakban még sok helyen használtak ólomcsöveket.

Mértünk már magas ólmot olyan helyeken is, ahol az épület kora ezt nem indokolná. Szerelvényekből, tömítésekből, még műanyag csövekből is kioldódhat.
Teljes bizonyossággal csak laboratóriumi (pl. AAS) méréssel lehet kizárni, hogy nincs ólom a felhasználóhelyen.
A szakemberek egy része úgy gondolja, nincs is értelme határértékről beszélni egy olyan nehézfém szennyező esetében, amely nem ürül ki a szervezetből, vagyis minden kimutatható ólom szennyezés potenciálisan egészségkárosító.

2018-tól az OKI (Országos Közegészségügyi Intézet) is felvilágosító kampányba kezdett, ennek egyik részterülete eredményeként bárki megtudhatja, hogy az eddig egészségesnek hitt csapvíz a felhasználóhelyen tartalmaz-e ólmot vagy sem.

Mérési tapasztalataink szerint sajnos arra nincsen garancia, hogy ha egyszer nem mértek ólmot a vízben, a későbbiekben sem jelenik meg (az ólom kioldódása sok tényezőtől függ, amik bármelyikének megváltozása a kioldódást segítheti) a csapvízben.

A végleges és biztonságos megoldás a teljes hálózatban lévő ólomcsövek mindegyikének lecserélése lenne, ami értelem szerűen nem megy varázsütésre. A "központi" megoldás hosszabb tervezést vesz igénybe, és még nem tudni, mi lesz a végkimenet.

A legegyszerűbben a MEGFELELŐ (ólom eltávolítására is bevizsgált és minősített) háztartási kisberendezések alkalmazása kivitelezhető.

Laboratóriumunkban több berendezés specifikációját, vizsgálati eredményeit áttanulmányoztuk, és mi magunk is  vizsgáltunk működés ellenőrzésként.
Nagyon sok a silány, a nem megfelelő, az irreálisan sokat tudó vagy a túlárazott termék.
Az is előfordul, hogy a kereskedők ajánlanak rossz vagy felesleges vízkezelési módszert az adott csapvízre.

Sokszor a kifolyó víz kémiai és bakteriológiai szempontból rosszabb, mint a bemenő: így egészségkárosító is lehet - függetlenül az érzékszervi minőség javulástól.

Amennyiben alternatívát keres az ásványvízre vagy káros anyagoktól mentes vízből szeretné főzni  a teát, kávét, levest: az ólom eltávolítására is alkalmas vízszűrőben érdemes gondolkodni.
Az NSF/ANSI 53 Pb-ra is minősítés vagy az NNK "ólom csökkentésére is alkalmas" szakvéleménye nélküli aktívszenes szűrők nem alkalmasak az ólom eltávolítására.

Az ólomszennyezés egészségügyi hatásairól olvashat  FB oldalunkon, vagy a hivatkozások, szakcikkek bejegyzésben.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium


#ólom #olom #víztisztító #csapvíz #viztisztito #egészség #noplastic #ÉnszóltamPb...Vissza a tartalomhoz