Lombikban az ivóvíz! Vízminőségről, víztisztítókról laboratóriumi mérések alapján. - Ivóvíz tisztító tanácsadás akkreditált laboratóriumban

eredmény 5 munkanapon belül
kapcsolat
Doulton hírek
blog a vízlaborból
legjobb megoldás
1-2148937 (munkanap 8-15-ig)
Tartalomhoz ugrás

(9) Az ivóvízről - OKI tájékoztató kiemelések

Ivóvíz tisztító tanácsadás akkreditált laboratóriumban
Közzététel szerző: itt egészség · 29 Szeptember 2018
Az OKI Vízhigiénés és Vízbiztonsági Főosztály Ivóvíz munkacsoportja összeállított egy 36 oldalas “GYIK a vízminőségről” tájékoztatót.
Lehet, hogy ennek elolvasása, végigböngészése nem mindenkit köt le. Változtatás nélkül kiemelem azokat a mondatokat, amik választ adhatnak a kérdésre.
Meddig felel a szolgáltató az ivóvíz minőségéért?
Az üzemeltető az un. átadási pontig (közületi fogyasztók esetében általában a vízhasználat elszámolásul szolgáló mennyiségmérő vízóráig) felelős az ivóvíz minőségéért. Az épület, a lakás belső vízvezeték hálózata és az átadási pont utáni – pl. ólomvezetékek használatából, rendszeres karbantartás hiányából, helytelen vízhasználatból adódó – esetleges kedvezőtlen ivóvíz minőségbeli változás a létesítmény fenntartójának felelőssége.” (6.o.)

„Az átadási ponton (mérőórán) túl az üzemeltető nem garantálja az ivóvíz minőségét, ez ugyanis szennyeződhet az adott házban, lakóépületben, közintézményben beépítésre került vízvezetékek, szerelvények nem megfelelő minősége vagy karbantartottsága miatt.
A vízminőség ellenőrzése a fogyasztási ponton történik. Ha bizonyítható, hogy a nem megfelelő vízminőség oka a házi ivóvízhálózat nem megfelelő anyaga, állapota vagy karbantartási hibája, az egészségügyi kockázat csökkentése érdekében az illetékes népegészségügyi szerv tájékoztatja a tulajdonost és az érintett fogyasztókat az általuk megtehető szükséges intézkedésekről. Ilyen lehet például (a problémától függően) a belső hálózat fertőtlenítése, az ólomcsövek cseréje, a csaptelepek tisztítása, vízkőtelenítése.” (8.o.)

Vegyek-e házi víztisztítót?
Manapság egyre divatosabbnak tekinthetők a házi víztisztító kisberendezések. Ezeknek több típusa is forgalomban van. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a berendezések nem megfelelő – a használati útmutatóban foglaltak szerinti - alkalmazásából, a karbantartás hiányából származóan egészségre káros ivóvizet állíthatunk elő, így akár többet árthatunk velük, mint használunk. Az, hogy javasolt-e az alkalmazásuk, illetve milyen típusú kisberendezés lehet alkalmas az ivóvíz utótisztítására, nagyban függ a helyi ivóvíz minőségétől. Erről a helyi vízszolgáltatónál, vagy a helyileg illetékes népegészségügyi szervnél érdeklődhet. Ezen túlmenően, külön kérésre, a vizsgálati díj megfizetése mellett, bárki ellenőriztetheti csapvize minőségét az erre akkreditált laboratóriumokban.
A vásárlás előtt érdemes figyelembe venni és mérlegelni a kisberendezések alkalmazásának előnyeit és hátrányait, a helyi ivóvíz minőségét és a megoldani kívánt problémát. Az épületen belüli hálózat állapotától függően egyes vízminőségi paraméterek (így az ivóvíz nehézfém, pl. ólom tartalma) nagyon eltérő lehet.” (16.o.)

Vízkezelő ajánlása körültekintést igénylő szakmai (vízkémiai és vízkezelési ismeretet feltételező) feladat.
A minimum kiindulási alap a víz kémiai és fizikai paramétereinek ismerete.
Fontos a fogyasztói szokások figyelembe vétele a biztonságos üzemeltetés érdekében.

Vásárlás előtt tájékozódjon! Kérje vízkémiai ismeretekkel rendelkező szakértő segítségét, nehogy többet ártson, mint használjon a berendezés.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium
víztisztító blog

#ólom #olom #víztisztító #csapvíz #viztisztito #egészség #noplastictovábbi információk
vízvizsgálat
Vissza a tartalomhoz