Doulton hírfolyam - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás
Doulton hírfolyam
2023

Doulton Ultracarb - új engedély munkahelyi, közösségi alkalmazásra
Legyen a partnerünk! -  Doulton képviselet
Ólom eredmény értelmezése - Wekerle esettanulmány
Ahány háztartás, annyiféle vízminőség? - Gyakorlati tanácsok társasházban élőknek
2022

2021

2021. július
A 2020. szeptemberben publikált ólom tanúsítási vizsgálatok eredményeit is felhasználva, az NNK új szakvéleményt adott ki 39438/2021/LAB iktatószámon a Doulton Ultracarb szűrőbetétes ivóvíz tisztítókra vonatkozóan.
Az ivóvízbiztonsági engedélyt a szakhatóság új eljárás keretén belül  háztartási, munkahelyi és közösségi célú felhasználásra "ólom eltávolítására is alkalmas" megjegyzéssel egészítette ki,  és korlátozások nélküli használatra* engedélyezte.

✅Engedélyszám: 37686-6/2021/KTEF

* A Doulton Ultracarb immár NNK tanúsítottan is alkalmas munkahelyi, közösségi alkalmazásban is az ólomszennyezett víz biztonságos megtisztítására. Az NNK 100% ólomeltávolítást igazolt valós használati körülmények között is: kicsi, közepes és súlyosan szennyezett kategóriában.
A legmagasabb, a tanúsítási folyamatban vizsgált eltávolítandó ólomszennyezés 280ppb volt, melyet a szűrőbetét 6 hónapos javasolt életciklusának 5. hónapjában mértek.
Az ólomeltávolítás 100%-os volt. A szűrőbetétet nem csupán ólomra, de az összes olyan vízminőségi jellemzőre vizsgálták, ami szükséges a biztonságos működtetés megállapításához.

"A vizsgálataink alapján egy típus (aktívszenet és kerámiát tartalmazó típus) volt, amelynél nem okozott kedvezőtlen változást a csapvíz minőségében a vizsgált paraméterek tekintetében, a többi típusnál a szakirodalomban leírt és szakvéleményezés során tapasztalt kockázatok jelentkeztek: leggyakrabban a mikrobiológiai minőség romlása, a nitrifikáció, az összes keménység túlzott csökkenése, valamint a különböző anyagok (ezüst, nikkel, réz, cink) beoldódása volt tapasztalható."  [Módszertani útmutató 34.o.]

A kezelt víz korlátozások nélkül fogyasztható. Várandósok és gyermekek számára is biztonságos.
Média
Ólom a csapvízben? Van megoldás!
Ólom a vízben?
Ólom a csapvízben? Tabuk nélkül a csapvízről!

2019.05.06.
A csapvíz ólomtartalmáról -
mit tehetünk?

Meghallgatható a Millásreggeli honlapjáról (képre kattintva)

Mitől ólomszennyezett a budapesti csapvíz? Mit tehetünk?

csapvíz ólom ivóvíz célzottan ólomra engedélyezett háztartási ivóvíztisztító kisberendezés


2019.01.11.
A csapvíz ólomtartalmáról -
gyakorlati tanácsok...


Kedves Csapvizet Fogyasztók!

A napokban kapták meg az érintettek csapvíz vizsgálatuk eredményét az ólomtartalomra vonatkozóan (NNK vizsgálat).
A szakhatóság ajánlása alapján "...a végleges megoldásig szóba jöhet a MINŐSÍTETT háztartási kisberendezések alkalmazása... annak előnyei és kockázatainak mérlegelése mellett".

Az előnyök és a kockázatok mérlegeléséhez egy kis segítség, a teljesség igénye nélkül (további információk, forrásmegjelölések közérthetően a www.olomavizben.hu/blog-ban)

1) Eredmény értelmezése
Nem tudjuk, az ólomszennyezés pontosan honnan származik, ezért az ólomdugó (a legmagasabb ólomkoncentrációjú víz) mozgása nehezen modellezhető.
Ebből  következik, hogy semmi biztosíték nincsen arra, hogy az 1-2 perces kifolyatás elegendő "óvintézkedés".
De arra sincsen, hogy az ólomkoncentráció nem növekedik bármely vízminőségi jellemző (hőmérséklet, pH) változásával vagy a vezeték rendszerben történő bármilyen beavatkozást követően (pl. vízkőréteg megsérülése).

Az ólom a szervezetből nem kiürülő nehézfém:  elsősorban az idegpályákon rakódik le, kisgyerekeknél, várandósoknál egészséget veszélyeztető, magas kockázati tényező.
Éppen ezért fontos kiiktatni a csapvíz általi ólomexpozíciót: más forrásból gondoskodni az ólommentes ivóvízről vagy a csapvizet megfelelő végponti víztisztítóval ivóvíz minőségűre tisztítani.

Már Magyarországon is elérhetők azok a víztisztítók, amik TÖKÉLETES ALTERNATÍVÁT nyújtanak, így nem csak a csomagolt víz jelenti az egyedüli megoldást.

2) Háztartási kisberendezések
Az ólom biztonságos eltávolítására csak az ólomra (is) bevizsgált és minősített szűrők alkalmasak.
Nem javaslom az RO, a teljes ioncsere vagy a desztillálók alkalmazását.
Nem csak azért, mert sokkal drágább, mint az alább javasolt, de  azért sem, mert üzemeltetésük nagy odafigyelést igényel, a kockázati tényezők számottevők (további információk: www.olomavizben.hu/blog).

Másrészt Magyarországon a szolgáltatott vezetékes víz kiváló minőségű, ásványi anyag tartalma kedvező, így ennek megőrzése kívánatos.
Az új generációs un. integrált, ólom eltávolítására is alkalmas aktívszenes szűrők optimális megoldást nyújtanak (ár,   beüzemelés, biztonság, helyigény, vízfelhasználás stb. szempontjából lényegesen kedvezőbb).

!! Szeretném felhívni a figyelmet  arra, hogy nem minden aktívszenes szűrő képes megkötni az ólmot !!
Az ólom biztonságos eltávolítására CSAK AZ ÓLOMRA BEVIZSGÁLT és minősített szűrők alkalmasak.

Az ólom eltávolítására is alkalmas víztisztítók minimum NSF/ANSI 53 Pb protokoll szerinti vizsgálati jegyzőkönyvvel kell rendelkezzenek.
Ebben az ólomeltávolítási hatékonyság 150 mikrogram/L ólomkoncentrációra vizsgálva, %-os formában van megadva.
Ezt a jegyzőkönyvet érdemes elkérni a forgalmazótól, és megbizonyosodni arról, hogy az ólomeltávolítási hatékonyság legalább 98%-os.
Az olyan minőségi bizonyítványok, melyek általánosságban, pl. az összes nehézfémre vonatkozóan adják meg az eltávolítási hatékonyságot, a wekerlei csapvíz ólomeltávolítására nem biztonságosak.

A magyarországi forgalmazási engedély megléte önmagában semmire sem garancia!
Az NNK véleménye alapján kiadott és a Kormányhivatal által aláírt használati útmutatóban minimálisan a következő megjegyzésnek kell szerepelnie "...a vizsgálati eredmények alapján alkalmas lehet az ivóvízben lévő ...ólom mennyiségének csökkentésére".

A  hivatalos, pecséttel is ellátott használati útmutató tartalmazza a víztisztító üzemeltetési feltételeit, korlátozásokat. Csak az ebben leírtak betartása garantálja a biztonságos, megbízható működést.

Kedves  Érintettek!

A Akkreditált Vizsgálólaboratóriumban wekerlei vízmintán (Pannónia út)  az Ultracarb szűrőbetétet tartalmazó víztisztító működését ellenőriztük.
A vizsgálati jegyzőkönyv (file >> e41963.pdf), minőségi bizonyítványok, tanúsítványok és esettanulmányok a FB csoportunkban találhatók.

A valós vízmintára is a "szakirodalmi" és "laboratóriumi modellkísérleti" eredményeket, vagyis a  TELJES ÓLOMELTÁVOLÍTÁST igazoltuk.
Az integrált szűrőbetét az ólomszennyezésen kívül eltávolítja az összes egészségre káros szennyezőt (pl. klór, trihalometánok), az ízrontó anyagokat is - az optimális ásványi anyag tartalom megtartása mellett.

Bizalommal ajánlom bármely wekerlei háztartásba!

Azari Katalin
vegyészmérnök

#ólom #csapvíz #ivóvíz #vanmegoldás! #Wekerle #NoPlastic2019.01.05.
Ahány háztartás,
annyiféle csapvíz!

A képen különböző csapvizek "látható" szennyezői vannak (Doulton vízszűrőbetét kerámia felülete néhány hét szűrést követően).

A kerámia felületről a szennyeződés lemosható, míg egy hagyományos aktívszenes szűrőt jobb esetben eltömít. A vas-hidroxid csapadékon nem kívánatos bakteriológiai folyamatok indulhatnak be, ami a nyers víz kiinduló minőségét is ronthatja.
Rosszabb esetben véletlenszerűen leoldódhat a szűrőbetétről akár a szűrt vízbe  is a szennyeződés.
Ha nem Doulton szűrővel szűri a csapvizet, ezzel a szervezetének kell megküzdenie...

2019,01,01,
Végre - Magyarországon is!

Alapos tájékozódást követően választottuk ki a víztisztító kínálatból a Doulton Water Filters háztartási csapvíztisztító készülékeket magyarországi forgalmazásra.
Több évtizedes vízvizsgálati és víztisztítás technológiai szakértői háttérrel, szaktanácsadással segítünk az optimális szűrőbetétet kiválasztani, hogy ivóvíze egészséges, kiváló minőségű, jó ízű legyen.
2018. december végén kaptuk kézhez a forgalmazási engedélyt. Magyarországon az Ultracarb szűrőbetét az első, ami "alkalmas lehet az ólom csökkentésére is" megjelöléssel forgalmazási engedélyt kapott.
update: a 2021. július 7-i, 39438-1/2021/LAB szakvélemény alapján a Doulton víztisztító ólom eltávoltására alkalmas ivóvízbiztonsági engedélyt kapott, háztartási, közösségi, munkahelyi alkalmazásra is.  A Doulton és én - röviden


A legrosszabb forgatókönyv szerint sem számítottam arra, hogy közel 30 év ivóvíz szakterületen eltöltött idő mit sem számít, ha valakinek az a fontos, hogy elhallgattasson...

Nem azért van a csapvízben ólom, mert van a magyar piacon megfelelő megoldás (végponti víztisztító), aminek vizsgálatát, engedélyeztetését követően a szakmai képviseletét is elvállaltam.
Azért vállaltam el a Doulton termékek képviseletét, mert meggyőződtem a megbízhatóságáról, és úgy gondoltam, érdemes arra, hogy elérhető legyen Magyarországon is.

▶️  Azért elérhető a több, mint 140 országban jelenlévő Doulton víztisztító Magyarországon is, mert megkerestük, kipróbáltuk, vizsgáltuk, vizsgáltattuk...
▶️ Miután meggyőződtünk arról, hogy hiánypótló, és a leírásoknak megfelelően teljesít, mindent megtettünk annak érdekében, hogy Magyarországon is forgalmazható legyen a megfizethető, megbízható, ólom eltávolítására is NNK tanúsított  víztisztító.

▶️ Mi tisztában vagyunk azzal, hogy attól nem fog megoldódni a helyzet, ha nem beszélünk róla, és azzal is, hogy nagyon sok helyen ez az egyetlen környezetkímélő, fenntartható megoldás...

A jelenlegi helyzetben mindennél fontosabb a pánikkeltő, sokkoló szalagcímek után az érintettek megnyugtatása és tájékoztatása, hogy MEGFELELŐ, MEGBÍZHATÓ megoldásokat találjanak vízminőséggel kapcsolatos problémájukra.

Bizalommal ajánlom olyan partnerek figyelmébe, akik segítségünkre lehetnek abban, hogy a termék minél több érintetthez eljusson. A szükséges szakmai képzésről, laboratóriumi háttérrel, vizsgálati eredmények birtokában gondoskodunk.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Doulton Hungary márkaképviselő

további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált VizsgálólaboratóriumTanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz