Tájékoztatás - csapvíz ólomszennyezéséről - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás
2021.03.10
Tájékoztatás és tudnivalók - a csapvíz ólomszennyezéséről
Az ólom másodlagos vízszennyezőként az ólomcsövekből, szerelvényekből oldódhat a vízbe. Az ólomtérképeken pirossal jelölt épületek a víz ólomszennyezése szempontjából legalább „magas kockázatú” kategóriába sorolandók.
Ebbe a besorolásba tartozó épületek lakói számára megnyugtató módon csak laboratóriumi mérésekkel zárható ki a csapvíz ólom szennyezése. A vizsgálatokat követően dönthető el az, milyen megoldások jöhetnek szóba, amennyiben a víz ólomszennyezett.

Miért fontos ez?
Az ivóvízben lévő ólom várandós nők és kisgyerekek esetében súlyosan egészségkárosító - blogbejegyzés (1).
Az ólom a szervezetből nem kiürülő nehézfém, a sérülékeny csoportok számára az ivóvízben nincsen tolerálható ólomkoncentráció (nem határozható meg egészségügyi szempontból határérték). Mindaddig, míg az ólomszennyező forrás kiiktatása megtörténik, várandós nők és kisgyerekek részére más forrásból származó (palackozott vagy tisztított) víz fogyasztása javasolt.
 
Mi a teendő igazolt ólomszennyezés esetén?
A végleges megoldás az ólom szennyező forrás(ok) beazonosítása és a teljes rendszerre vonatkozó kiiktatása (vezetékek, szerelvények cseréje).
Egy-egy lakáson belül a csövek, szerelvények részleges cseréje sok esetben ront a helyzeten, ezért a közös és a privát ólom csőszakaszok, szerelvények eltávolítása, kicserélése egyidejűleg lenne kívánatos.

Mi az azonnali megoldás?
A csomagolt vizen kívül az NNK ólomra tanúsított víztisztítók alkalmazása jöhet szóba.
Társasházak részére központi ivóvíztisztító (POE) az ólomszennyezés eltávolítására nincsen, víztisztítóról helyileg, háztartásonként érdemes gondoskodni (POU víztisztító).
Ez környezetkímélő, kényelmes és gazdaságos megoldás.
Fontos tudni azt, hogy a legtöbb forgalomban lévő háztartási víztisztító nem képes az ólom megbízható eltávolítására, még akkor sem, ha a szűrt víz íze javul.
 
Milyen víztisztító lehet megfelelő?
A megbízható, ólom eltávolításra alkalmas és tanúsított víztisztítók listáját az NNK a honlapján tette közzé (2).
Vásárlás előtt érdemes meggyőződni a víztisztító ólom eltávolítási képességéről (NNK tanúsítási jegyzőkönyvek, összefoglaló táblázat). Az ólomvizsgálat eredményétől függően szükség lehet az ólomeltávolítást igazoló részletes laboratóriumi mérési eredményekre is, amennyiben a tisztított vizet gyermek vagy várandós nő is fogyasztja.
A szakhatóság konkrét termékre vonatkozóan felvilágosítással is szolgál, megfelelő-e az adott berendezés a kiválasztott célra.

Mit ajánlunk?
NNK vizsgálati eredmények és ivóvízbiztonsági engedélye alapján a Doulton víztisztító háztartási, munkahelyi, közösségi felhasználásban is, mindhárom szennyezettségi kategóriában biztonságos, 100% ólom eltávolítást biztosít.
Az Ultracarb szűrőbetét (3) a víz ásványi anyag tartalmát megőrzi, szelektíven csak az egészségre káros szennyezőket (ólom, peszticidek, klórozás melléktermékei, szerves szennyezők), valamint az íz- és szagrontó anyagokat távolítja el a vízből (4).
Biztonságos, megbízható megoldás, a tisztított ivóvizet várandósok és gyermekek is fogyaszthatják, korlátozások nélkül.
Bármely igényt kielégítő, kimagaslóan biztonságos, gazdaságos, környezetkímélő és kompakt megoldás.
 
A Doulton Ultracarb víztisztítók kedvező feltételekkel, szaktanácsadással laboratóriumunkban is megvásárolhatók.

letölthető tájékoztatók

A csapvíz ólomszennyezéséről
Egészséghatások
Tabuk nélkül!
Van megoldás!
Ólom a vízben?
>> Ólom az ivóvízben!  - Átlátszó cikk
>> Beszélgetés a budapesti csapvízről - Millás reggeli rádió beszélgetés
>> Szakértői megjelenések
Doulton hírek, aktualitások
2019.01.05.
Ahány háztartás,
annyiféle csapvíz!

A képen különböző csapvizek "látható" szennyezői vannak (Doulton vízszűrőbetét kerámia felülete néhány hét szűrést követően).

A kerámia felületről a szennyeződés lemosható, míg egy hagyományos aktívszenes szűrőt jobb esetben eltömít. A vas-hidroxid csapadékon nem kívánatos bakteriológiai folyamatok indulhatnak be, ami a nyers víz kiinduló minőségét is ronthatja.
Rosszabb esetben véletlenszerűen leoldódhat a szűrőbetétről akár a szűrt vízbe  is a szennyeződés.
Ha nem Doulton szűrővel szűri a csapvizet, ezzel a szervezetének kell megküzdenie...

további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált VizsgálólaboratóriumTanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz