Ólomprevenciós programhét - 2023

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Ólomprevenciós programhét - 2023

Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás
27 Október 2023
A WHO évek óta kampányhét (ILPPW) keretén belül hívja fel a figyelmet a gyermekkori ólomexpozíció megelőzésére,  ami  azért fontos, mert az ólomexpozíció okozta egészségkárosodás kisgyermekkorban visszafordíthatatlan, ugyankkor 100%-ban megelőzhető!

Kisgyermekek esetében nem határozható meg olyan minimális mértéke az ólomexpozíciónak, amely alatt ne lenne káros egészséghatása.
Ez praktikusan azt jelenti, hogy a gyermekek környezetében lévő bármely forrásból származó ólomszennyezés kiiktatása a cél, ha prevencióról beszélünk.
Ebben az évben a WHO kampány fókuszában a festékek állnak, de az egyes országokban különbözőek lehetnek a hangsúlyok.
Pl. Amerikában minden évben egy-egy nap a csapvíz általi ólom expozícióra hívja fel a figyelmet.
A csapvíz általi egyszeri "ólomexpozíciós adag" a festék, olaj, élelmiszer által bevitt ólomszennyezéshez képest elhanyagolhatónak tűnik, azért fontos vele foglalkozni, mert a legújabb tanulmányok(1) szerint az alacsony mértékű, huzamosabb ideig fennálló ólomszennyezés (mint amilyen tipikusan az ivóvíz általi ólomexpozíció) gyermekkorban súlyosabb következményekkel járhat, mint az egyszeri magasabb terhelés okozta egészséghatás.
Ezért hangsúlyozza minden szakértő, hogy csapvízben nincsen egészségkockázat szempontjából megállapítható határérték ólomra, az egyetlen elfogadható érték a nulla, aminek elérésére törekedni kell.

Az elmúlt évek hasonló kampányainak eredménye pl. az, hogy legkésőbb 2029.01.12-re már  Magyarországon is kötelező lesz a gyermekintézmények kockázat értékelése a belső vízhálózat ólomszennyezésére vonatkozóan.
Ha visszagondolok az elmúlt 5 évre, megelégedéssel tölt el az, hogy a tabu témától odáig jutottunk, hogy immár kötelező kockázatértékelést ír elő a januártól hatályos ivóvíz rendelet az ólomra vagy pl. a FB sem tiltja le automatikusan a csapvíz ólomszennyezésével kapcsolatos bejegyzéseket.
Az ivóvíz rendelettől kezdve a módszertani útmutatókon át a lehetséges környezetkímélő megoldásig minden adott, hogy egy gyermek se szenvedjen visszafordíthatatlan egészségkárosodást a csapvízzel bevitt ólomszennyezés miatt.

Ugyanakkor tudom, nem dőlhetünk hátra, hiszen az elvégzendő munka java hátravan: a széleskörű társadalmi kommunikáció!

Az érintettekhez több üzenetet is el kell juttatnunk:
📌minden kisgyermeket nevelő családnak, gyermekintézmény vezetőnek, gyermektáplálkozási szakembernek, csapvízfogyasztást propagáló influenszernek stb. tudnia kell arról, hogy a csapvíz általi ólomexpozíció kockázata Magyarországon több százezer fogyasztóhelyen "legalább magas".
📌Minden érintettnek tudnia kell azt, hogy a csapvíz általi ólomexpozíció teljes mértékben kiküszöbölhető, és ez az esetek többségében a vízfogyasztó feladata, felelőssége.
📌Azt is tudnia kell minden csapvizet fogyasztónak, hogy a környezetkímélő alternatíva, a POU víztisztítók többsége nem alkalmas a csapvíz ólomszennyezésének biztonságos eltávolítására. Amennyiben az ólomszennyezés nem zárható ki, az NNK által ólomra bevizsgált és tanúsított víztisztítók közül érdemes kiválasztani azt, ami leginkább megfelel az adott fogyasztóhelyre.

"Együtt képesek vagyunk megelőzni az ólomexpozíciót!" - ez az amerikai ólomprevenciós programhét (NLPPW) idei jelmondata.

Jó érzés, leírni:  Magyarországon az ivóvíz általi ólomexpozíció megelőzéséhez minden tudás, eszköz és 2023.01.12-től a szükséges jogi környezet is rendelkezésre áll.
A WHO kampányhét azért fontos, mert ráirányíthatjuk a figyelmet egy olyan környezeti ártalomra, ami teljes mértékben kiküszöbölhető, ha tudunk róla.

Köszönöm mindazoknak, akik mertek a témával foglalkozni akkor is, amikor ez még tabu volt. Köszönöm a kiváló írásokat, lehetőséget a rádió és tv megjelenésekre, melyek hozzájárultak ahhoz, hogy az ez évi amerikai jelmondat a gyakorlatban mielőbb megvalósuljon Magyarországon is! A teljesség igénye nélkül ide kattintva néhány cikk az utóbbi évekből.



további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium



Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz