Lombik - csapvízről, tabuk nélkül! - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Milyen tanúsítványa van a víztisztítódnak? (12)

Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás
Közzététel szerző: itt egészség · 1 November 2018
Tags: egészségivóvíznoplasticvíztisztítóólom
Miért fontos, hogy a választandó integrált aktívszenes víztisztító rendelkezzen megfelelő ólomvizsgálati tanúsítvánnyal?

Az aktívszenes szűrők ideiglenesen képesek megkötni az ólmot, amit aztán véletlenszerűen visszaengedhetnek a szűrt vízbe.
Mivel ez a legsúlyosabb potenciálisan jelenlévő egészségkárosító szennyező csapvizeinkben, ennek a kockázatnak a kiiktatása a  legfontosabb.
Az ioncserén alapuló ólomeltávolítás több paraméter függvénye, befolyásolja pl. az adott csapvíz összetétele is.
Ezért fontos az, hogy az ólomeltávolítás szempontjából a víztisztítókat célzottan is vizsgálják, több kapacitásponton, különböző pH értéknél, különböző csapvíz ionösszetételre.
Ezek a vizsgálatok alapos tervezést és előkészítést igényelnek, szigorú protokoll szerint zajlanak.

Az amerikai NSF/ANSI 53Pb vagy az NNK protokollja szerinti vizsgálatok több százezer forintba kerülnek.
1-2 db ólomvizsgálat a szűrőről lejött vízről semmit nem mutat, és nincs relevanciája.
Sajnos a piacon több olyan víztisztítót forgalmazó van, aki ilyen, az üzembehelyezést követő vizsgálati eredménnyel "bizonyítja" víztisztítójának alkalmasságát...

Annak ellenére, hogy szigorú protokoll alapján, alapos vizsgálatot végez az NNK, a jóváhagyott használati útmutató még így is "csak" feltételes módban tartalmazhatja a kisberendezés alkalmasságát a vizsgált szennyezők eltávolítási képességére vonatkozóan.
Azért, mert annak mérlegelése, hogy az adott vízvezeték rendszerbe való beillesztést követően a kisberendezés megfelelően működik-e, szakmai kompetenciát feltételez.

Az NNK EU támogatott program keretében ingyenes bevizsgálási lehetőséget biztosított minden olyan forgalmazó számára, aki jelentkezett, és alkalmasnak találtatott a készüléke a szakirodalmi adatok, leírások alapján.

Azok a szűrőbetétek, amiknek feltételes módban sem tartalmazza a használati leírása az ólomeltávolításra vonatkozó képességét, biztosan nem alkalmasak erre a célra.

Mindaddig, míg az NNK az ólomeltávolítási képességre vonatkozó vizsgálati eredményeit nyilvánosságra hozza, és adatbázisba rendezi, az ólom eltávolítás szempontjából az NSF/ANSI 53 ólomra tanúsítvány az, ami tájékoztató lehet.
Az NSF naprakész adatbázisa cég és terméknév szerint is lekérdezhető. Az NSF 53 az egészségügyi kockázatot jelentő szennyezők vizsgálatára vonatkozó protokoll (aktívszenes szűrőkben), a felsorolásban a  <<claim>> oszlopban szerepeljen a <<Lead Reduction>> bejegyzés.

Pl:

Amelyik forgalmazó nem tudja legalább ezt a tanúsítványt (és a vizsgálati jegyzőkönyvet) bemutatni, annak a szűrőmegoldása a fentebb leírt kockázattal jár.
A forgalmazótól érdemes megkérni az eredeti NSF/ANSI 53 pb protokoll szerinti jegyzőkönyvet, ami 2 különböző pH értékre, 5 kapacitásponton történő vizsgálatot tartalmaz (pl. jegyzőkönyv). Ennek megléte esetén tud hozzáértő szakember mérlegelni, hogy az adott víztisztító megbízható lesz-e ólomeltávolítás szempontjából.

Az általános, "95%-ban eltávolítja a nehézfémeket" megjegyzés egyrészt nem értelmezhető (szakmailag), másrészt ólomra sem lenne biztonságos a wekerlei háztartások zömében.

Ne kockáztass: a nem megfelelő víztisztító többet árthat, mint használ!

Azari Katalin
vegyészmérnök (BME-1990)
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium
víztisztító blog
további blogtartalom: GYIK víztisztító választáshoz (13)

#ólom #olom #víztisztító #csapvíz #viztisztito #egészség #noplastic


további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium



Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz