Ultracarb működés ellenőrzés wekerlei csapvízre. - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Wekerlei valós csapvízminta ólomtartalmának vizsgálata januártól (folyt. köv.)

Az alábbi képekre kattintva megjelennek az egyes havi eredmények.
Az első, 2018-ban levett mintát követően másik vezetékre kötöttek át, azt remélve, hogy az ólomtartalom jelentősen lecsökken.

Elgondolkodtató, hogy mennyire bizonytalan a csapvíz ólomtartalma (a mintavétel mindig azonos körülmények között történt).
 1. A februári minta esetén csökkent az ólomtartalom a csapvízben. Itt a kifolyatás hatására határérték alatti ólom volt mérhető.
  A szűrő kimutatási határ érték alá csökkentette az ólomtartalmat, azaz maradéktalanul eltávolította.

 2. A márciusi mintában növekedett az ólomtartalom, itt már a kifolyatás nem vitte határérték alá az ólmot. A szűrő eltávolította.
 3. Áprilisban az NNK is vizsgált, az ólomtartalom tovább növekedett, a kifolyatás nem jelentett megoldást. A szűrő maradéktalanul eltávolította az ólmot.
 4. Májusban a januárihoz képest több, mint 16-szoros emelkedés volt a csapvízben, a határérték 21szerese! A szűrő maradéktalanul eltávolította az ólmot.
 5. A júniusi csapvízminta ólomtartalma: 135 mikrogram/liter (a határérték 13,5 szerese). A szűrő 5 hónap működést követően is maradéktalanul eltávolította ezt a magas ólomtartalmat is.
 6. Az utolsó mintavétel a szűrőbetét cseréje előtt történt, 6 hónappal a beüzemelést követően. A csapnyitáskori vízminta ólom tartalma meghaladta a 200ppb-t, a kifolyatás itt sem lett volna elegendő "óvintézkedés", hiszen folyatást követően is határértéket közel kétszeresen meghaladó ólomkoncentráció volt mérhető. A jó hír az, hogy az Ultracarb szűrőbetét maradéktalanul eltávolította az ólmot.


 

Az ultracarb szűrőbetét 6 hónapos működést követően, még az extrém magas ólmot is maradéktalanul eltávolította.Mire érdemes figyelni víztisztító választásakor? Mi az NSF/ANSI tanúsítvány és miért fontos?

Magyarországon a vezetékes víz jó minőségű,  kedvező ásványi anyag összetételű, ezért az ivóvíz előállításához (felhasználóhelyi utótisztításához) nincs szükség drága és extra felügyeletet igénylő technológiákra (mint amilyen a reverz ozmózis, a desztilláció vagy a teljes ioncsere).

Fontos, hogy tisztában legyünk a csapvíz reális szennyezőivel, nehogy a kiválasztott szűrő többet ártson, mint használ:

 • a leggyakrabban használt aktívszenes szűrők többsége csak ideiglenesen képes megkötni  a nehézfém szennyezőket is, majd véletlenszerűen visszaengedi a szűrt vízbe (így többet árt, mint használ - még akkor is, ha a víz íze jobb).
 • vannak olyan víztisztítók is, amik a magyar csapvizek szennyezőihez képest irreálisan drágák, hiszen sokkal többet "tudnak", mint amire szükség van.
 • ugyanakkor lehet, hogy nincs felkészülve pl. a lebegőanyagok vagy egyéb reálisan jelenlévő szennyezők kiszűrésére, így a szűrőanyag idő előtt eltömődik és nem tud biztonságos hatékonysággal működni.

Akkor optimális a választás (megbízhatóság, vízminőség és ár szempontjából), ha a szűrőanyag az életciklusának végén is tökéletesen távolítja el a jelenlévő szennyezők mindegyikét.

A víztisztító bizalmi termék, hiszen a vásárló nem tudja ellenőrizni a működését.
Ezért kiemelten fontos szempont a választásban a gyártó megbízhatósága és a termék minőségi tanúsítványának megléte.

A gyártók termékük megfelelőségét független laboratóriumi vizsgálatokon alapuló termék minősítésekkel, a gyártási folyamat megbízhatóságát pedig minőségbiztosítási rendszertanúsítványokkal igazolják ( a minőségbiztosítási rendszertanúsítvány nem a termék víztisztítási képességére ad információt).
Aktívszenes szűrők esetében erre az NSF/ANSI 42 és 53 szerinti minősítés való.

A magyar csapvizekben a legsúlyosabban egészségkárosító szennyező az ólom, ezért olyan terméket érdemes vásárolni, ami rendelkezik <<NSF/ANSI 53 ólom eltávolítására>> tanúsítvánnyal (és vizsgálati jegyzőkönyvvel) vagy az NNK vizsgálaton alapuló szakhatósági engedéllyel <<ólom csökkentésére is alkalmas>> megjelöléssel. Ezt a forgalmazó igazolja a vásárló felé.

Fontos a forgalmazó felkészültsége, szakmai kompetenciája a megfelelő szűrőanyag, szűrőbetét kiválasztásához.

Példaként a laboratóriumunkban használt Ultracarb aktívszenes integrált szűrőbetét jegyzőkönyveit, NSF termék és minőségbiztosítási rendszer tanúsítványait mutatom be.
A szűrőt több életcikluson át, valós használati körülmények mellett is teszteltünk.

A vizsgálati eredmények kiválóak - az ólom, a rákkeltők, valamint az íz és szagrontó anyagok eltávolítása szempontjából is.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium

Legjobb víztisztító
további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált VizsgálólaboratóriumTanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz