Lombik - csapvízről, tabuk nélkül! - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Csapvíz fogyasztók figyelmébe!

Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás
Közzététel szerző: itt egészség · 11 Február 2019
Tags: ólom
Kedves Csapvíz Fogyasztó Társaim!

A napokban többen megkapták az NNK-tól csapvizük vizsgálati eredményét, melyben az ólom határértéket meghaladóan volt jelen.
A szakhatóság ajánlása alapján "...a végleges megoldásig szóba jöhet a MINŐSÍTETT háztartási kisberendezések alkalmazása... annak előnyei és kockázatainak mérlegelése mellett".

Az előnyök és a kockázatok mérlegeléséhez segítség, a teljesség igénye nélkül (további információk, forrásmegjelölések közérthetően a blog bejegyzésekben):

1) Eredmény értelmezése
Nem tudjuk, az ólomszennyezés pontosan honnan származik, ezért az ólomdugó (a legmagasabb ólomkoncentrációjú víz) mozgása nehezen modellezhető.
Ebből  következik, hogy semmi biztosíték nincsen arra, hogy az 1-2 perces kifolyatás elegendő "óvintézkedés".
De arra sincsen, hogy az ólomkoncentráció nem növekedik bármely vízminőségi jellemző (hőmérséklet, pH) változásával vagy a vezeték rendszerben történő bármilyen beavatkozást követően (pl. vízkőréteg megsérülése).

Az ólom a szervezetből nem kiürülő nehézfém:  elsősorban az idegpályákon rakódik le, kisgyerekeknél, várandósoknál egészséget veszélyeztető, magas kockázati tényező.
Éppen ezért érdemes teljesen kiiktatni, és más módon gondoskodni az egészséges, tiszta ivóvízről.

Szerencsére már vannak olyan víztisztítók, amik TÖKÉLETES MEGOLDÁST nyújtanak, így nincsen szükség csomagolt vízre.

2) Háztartási kisberendezések alkalmazása
Az ólom biztonságos eltávolítására csak az ólomra (is) bevizsgált és minősített szűrők alkalmasak.
Nem javaslom az RO, a teljes ioncsere vagy a desztillálók alkalmazását.
Nem csak azért, mert sokkal drágább, mint az alább javasolt, de  azért sem, mert üzemeltetésük odafigyelést igényel, a kockázati tényezők számottevők (további információk: www.olomavizben.hu/blog).

Másrészt, Magyarországon a szolgáltatott víz minősége kiváló, nem indokolt a teljes sótalanítás.
A vezetékes víz ásványi anyag tartalma kedvező, így ennek megőrzése kívánatos.
Az új generációs, az ólom eltávolítására is alkalmas szűrőanyagot integráltan tartalmazó aktívszenes szűrők optimális megoldást nyújtanak (ár,   beüzemelés, biztonság, helyigény, vízfelhasználás stb. szempontjából lényegesen kedvezőbb).

!! Szeretném felhívni a figyelmet  arra, hogy nem minden aktívszenes szűrő képes megkötni az ólmot !!
Az ólom biztonságos eltávolítására CSAK AZ ÓLOMRA BEVIZSGÁLT és minősített szűrők alkalmasak.

Az ólom eltávolítására is alkalmas víztisztítók minimum NSF/ANSI 53 Pb protokoll szerinti vizsgálati jegyzőkönyvvel kell rendelkezzenek.
Ebben az ólomeltávolítási hatékonyság 150 mikrogram/L ólomkoncentrációra vizsgálva, %-os formában van megadva.
Ezt a jegyzőkönyvet érdemes elkérni a forgalmazótól, és megbizonyosodni arról, hogy az ólomeltávolítási hatékonyság legalább 98%-os.
Az olyan minőségi bizonyítványok, melyek általánosságban, pl. az összes nehézfémre vonatkozóan adják meg az eltávolítási hatékonyságot, a csapvíz ólomeltávolítására nem biztonságosak.

A magyarországi forgalmazási engedély megléte önmagában semmire sem garancia!
Az NNK véleménye alapján kiadott és a Kormányhivatal által aláírt használati útmutatóban minimálisan a következő megjegyzésnek kell szerepelnie "...a vizsgálati eredmények alapján alkalmas lehet az ivóvízben lévő ...ólom mennyiségének csökkentésére".
A feltételes mód alkalmazása nem véletlen. Annak mérlegelése, hogy a víztisztító beilleszthető-e az adott háztartás vízvezeték rendszerébe (kémiai szempontból!), vízkémiai ismereteket feltételez.
A hivatalos, pecséttel is ellátott használati útmutató tartalmazza a víztisztító üzemeltetési feltételeit, korlátozásokat. Csak az ebben leírtak betartása garantálja a biztonságos, megbízható működést.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium

További tartalom:

#csapvíz #ólom #ivóvíz #NoPlastic #ÉnszóltamPbtovábbi információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált VizsgálólaboratóriumTanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz