Lombikban az ivóvíz! Vízminőségről, víztisztítókról laboratóriumi mérések alapján. - Ivóvíz tisztító tanácsadás akkreditált laboratóriumban

eredmény 5 munkanapon belül
kapcsolat
Doulton hírek
blog a vízlaborból
legjobb megoldás
1-2148937 (munkanap 8-15-ig)
Tartalomhoz ugrás

Rossz szagú, megváltozott minőségű víz...mi a jó megoldás?

Ivóvíz tisztító tanácsadás akkreditált laboratóriumban
Közzététel szerző: itt egészség · 13 Január 2019
Tags: esettanulmány
Rossz szagú, megváltozott minőségű víz...mi a  jó megoldás?
"Sasadliget-1 lakóparkban a csapvíz szaga, íze az utóbbi hetekben megváltozott. Először fémes, majd furcsa, műanyag és talán mocsárhoz hasonlítható leginkább, amilyen szaga van a víznek.”
Segítséget kértek tőlem a megoldáshoz.
Én pedig Ágitól, aki Ultracarb szűrőbetéttel használja Doulton víztisztítóját. Megkértem, ízlelje meg a szűrt és a nyers vizet, hogy beazonosítsam, mi okozta a vízminőség változást.
Biztos szerettem volna lenni abban, hogy az általa használt szűrőbetét megfelelő a továbbiakban is.
"...kóstolgatom a vizet.  A szűrt víz selymes, lágy és ízetlen.  A nem szűrt víz - úgy tudnám fogalmazni - durvább és van valami utóíze. Picit talán fémes.  Féléve,  mikor cseréltem a betétet,  nem volt sötét,  nekem nem tűnt nagyon koszosnak, de majd lefotózom."
Megbeszéltük, hogy a szűrőbetét cseréjekor küld egy fotót, hogy lássam, mennyi és milyen minőségű mechanikai szennyeződés van a szűrőbetét külső kerámia felületén. A csere után ezt az üzenetet és az alábbi fotót kaptam:
"Kedves Kati,  módosítanom kell a múltkori tájékoztatásomat,  a szűrőbetét most sokkal szennyezettebb.  Sötétebb és a hegyén barnás elszíneződés van."Csőtörés vagy valamilyen munkák miatt a csővezetékekben lévő "mechanikai szennyeződések" felkavarodtak. Ezen a szennyeződésen kémiai és bakteriológiai folyamatok eredményeképp íz és szagrontó anyagok keletkezhettek. Ez bármikor, bármely vezetékben előfordulhat.
A jelenlegi költségszinten a vízmű a tőle telhető legjobb vízminőséget szolgáltatja, de a vízórát követően a csővezetékekben lévő szennyezők (pl. rozsda és egyéb lebegő anyagok) jelenlétéért, a lakásokban használt szerelvények minőségéért nem vállal felelősséget.


 • Mi a megoldás?
  A megoldás egy megfelelő (a csapvíz minőségéhez igazított) felhasználóhelyi víztisztító.
 • Mi a megfelelő?
  Nincsen szükség drága és nehezen felügyelhető technológiára. Sasadon a víz ásványi anyag összetétele optimális, ennek megőrzése kívánatos. Olyan integrált aktívszenes szűrő jöhet szóba, mely védett a mechanikai szennyezőktől és a csővezetékekből vagy szerelvényekből kioldódó nehézfém szennyezőket (ólom, nikkel) is képes megkötni.
 • Mi a különbség a látszólag egyforma szűrők között?
  Pl. a cserélendő szűrőbetét felépítése. A fényképeken is láthatóan a mechanikai szennyezők jelen lehetnek a vízben, így az fontos szempont, hogy a szűrő külső felülete a szűrőbetét élettartama alatt bármikor tisztítható legyen.
  Lehet, hogy néhány hét után a külső szűrőfelület teljesen eltömődik - így a rárakódott szennyeződések miatt nem tud hatékonyan működni a karbonblokk. Egy külső védelemmel nem rendelkező egyszerű aktív szenes szűrőbetét pedig akár véletlenszerűen is visszaengedi a rárakódott szennyezőket a szűrt vízbe.
 • Mi a helyzet a kancsós szűrőkkel?
  A 0,5 mikronnál nagyobb részecskék visszatartására csak a nyomás alatti szűrők alkalmasak, a kancsós megoldások nem. Ha egy új építésű lakóparkban a képen látható szennyezők jelen vannak, sehol sem garantált, hogy a szűrőbetét mechanikai szűrő nélkül megfelelően tud működni.

Konklúzió
A legtöbb aktívszenes szűrőnél (Magyarországon) a karbonblokkot vagy akár az azt védő szűrőréteget is előszűrő beiktatásával szükséges védeni  az eltömődés megakadályozására. Ennek hiányában nem garantálható a szűrőbetét tökéletes, “szakirodalmi” működése.A Doulton szűrőbetéteknél alkalmazott külső szűrőréteg 7mm vastag, ezüsttel impregnált 0,5 mikronos szemcseméretű égetett kerámia. Visszatartja a 0,5 mikronnál nagyobb szennyezőket. Felülete a szűrőbetét életciklusa alatt bármikor tisztítható (csapvízzel, szivaccsal), ha nagyon eltömődne. Ez a Doulton szűrőbetét egyedülálló tulajdonsága az integrált szűrőbetétek között. A szabadalmaztatott kerámia külső szűrőréteg alkalmazása ezért teszi kivételesen költséghatékonnyá és biztonságossá a Doulton szűrőbetéteket.Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium

#ólom #olom #víztisztító #csapvíz #viztisztito #egészség #noplastic
további információk
vízvizsgálat
Vissza a tartalomhoz