Lombik - csapvízről, tabuk nélkül! - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Mire jó a brutális szalagcím?

Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás
Közzététel szerző: itt egészség · 30 Március 2019
Tags: ólomcsapvízivóvíziskola
"Brutális mennyiségű ólmot mértek egy gazdagréti iskola ivóvízében..."

ez a clickbait szalagcím kellett ahhoz, hogy felkapják az emberek a fejüket, és elkezdjenek pánikolni.

Semmi közöm nem volt a gazdagréttel kapcsolatos cikkhez, de annak utóélete a Qubit cikkben[1] is megfogalmazott kritikámat -minden képzeletemet felülmúlóan- alátámasztotta.

Gazdagréten a "brutális" cikk kapcsán kisebb pánik tört ki, ami abban a mértékben és formában nem volt indokolt, de felhívta a figyelmünket arra, hogy erről a kérdéskörről tájékoztatnunk kell az embereket.

A kérdés az, a következő "brutális" szalagcímnél kinek és mit fognak elhinni az emberek?

>> A közelmúltban laboratóriumunkba több helyről is érkezett olyan csapvíz minta, amelynek ólomtartalma többszörösen meghaladta a jelenlegi 10ppb határértéket.
Az Európai Unio legújabb állásfoglalása szerint a csapvíz általi ólomexpozíció súlyosan egészségkárosító kockázati tényező, melynek csökkentése feltétlenül kívánatos, a lehető legkisebb mértékűre. Ennek nyomatékosítására a jelenlegi 10ppb határértéket 5 ppb-re módosította, 10 éves bevezetési moratóriummal. Az EU határozatnak [2] csak jelzés értéke van jelenleg, de mutatja a téma fontosságát.
A Víz Világnapjára megjelent cikk[1] kapcsán többen megkerestek, interjút kértek... aztán az utolsó pillanatban visszamondták (ilyen-olyan okra hivatkozva).
Kiderült, hogy a szakmai szövetség megpróbál engem hiteltelennek beállítani, arra való hivatkozással, hogy a víztisztítós lobby-t képviselem (eddig nem is tudtam, hogy létezik ilyen lobby és mindjárt a képviselőjük is vagyok).

Nem az bánt, hogy én nem beszélhetek erről...sokkal inkább aggaszt az, hogy mi lesz a hiteles tájékoztatással.

Aggódom, mert attól a csapvíz nem lesz jobb minőségű a felhasználóhelyen, hogy nem beszélhetünk az esetleges szennyezőkről őszintén.
Ugyanúgy lesz ólom, csak lehet, kevesebben fognak érdemi információt kapni. Szőnyeg alá söprünk egy témát, nem beszélünk róla. Aztán brutális szalagcímekkel kikerül majd egy-egy részinformáció.
Ha az emberek nem kapnak valós tájékoztatást, nem tudják értékelni a tényeket sem (hogy a 22,6 ppb ólom koncentráció valóban brutális-e vagy elhanyagolható, és egyáltalán, hogyan lehet az, hogy egyik nap van, a másik nap nincsen ólom a csapvízben).
Akik pánikba esnek: érdemi információ és hiteles (!) magyarázat híján, egy idő után nem hisznek majd a szakembereknek sem.
Ha szubjektív benyomásuk a csapvízről nem egyezik a "hivatalos" állásponttal, nem biztos, hogy a megfelelő megoldás irányába indulnak. Sőt!

Attól nem fog megoldódni a probléma, ha én nem beszélhetek róla. És biztosan nem lesz kevesebb rosszul választott víztisztító, ha engem elhallgattatnak és hiteltelennek állítanak be.
Ha én sem beszélhetek erről (közel 30 éves ezen a szakterületen eltöltött tapasztalattal) azokból a víztisztítókból lesz több, ami jó esetben csak nem javít a víz minőségén (rossz esetben pedig ront).
Szerintem a Víziközmű Szövetségre nem én jelentem a veszélyt, aki mérési adatokra alapozva mondom azt, amit.  

Nem azért van ólom a csapvízben [3], mert végre Magyarországon is elérhető a megbízható megoldás.

Azért van megbízható végponti víztisztító Magyarországon is,  mert mi tudtuk, hogy az ólom határértéket meghaladóan sok felhasználóhelyen jelen van a csapvízben, és szerettünk volna megoldást ajánlani azoknak, akik tőlünk kérnek segítséget.

A Doulton Ultracarb szűrőbetétet több tucat víztisztító specifikációit áttanulmányozva, gondos előkészítést követően választottuk ki a nemzetközi kínálatból, Szakács Imre műszeres analitika szakmérnök, vegyészmérnök közreműködésével.
Laboratóriumunkban vizsgáltuk és folyamatosan vizsgáljuk is annak érdekében, hogy lássuk: milyen csapvizekre, milyen használati feltételekkel tudjuk ajánlani a biztonságos üzemeltetés érdekében.

Mi tisztában vagyunk a nem megfelelő víztisztító használatának kockázataival.
A legtöbb víztisztítót forgalmazó viszont annyira sincs, hogy felmérje az általa ajánlott megoldásokban rejlő valós veszélyeket.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Laboratórium

Hivatkozások:
[3] NNK egészségügyi szakhatóság információs oldala: https://efop180.antsz.hu/temak-konyezetegeszsegugy/olom-az-ivovizben.html



#noplastic #ólom #csapvíz #vízminőség #ivóvíz #víztisztító #csapvíz #vanmegoldas! #noplastic #környezetvédelem #ólom



további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium



Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz