víztisztító szaktanácsadással
Tartalomhoz ugrás

Hogyan érdemes víztisztítót választani?

Magyarországon bárki árulhat víztisztítót, az is, aki még a rossz választásban rejlő kockázatokkal sincsen tisztában.
Vízkémiai és vízkezelés technológiai ismeretek nélkül víztisztítót ajánlani olyan, mint bőrtípusunk ismerete nélkül hatásos arckrémet (csak itt súlyosabb lehet a következmény).

A legtöbb háztartásban az ivóvíz kedvező ásványi anyag összetételű, ezért nincs szükség drága és extra felügyeletet igénylő technológiákra, mint amilyen a reverz ozmózis, a desztilláció vagy a teljes ioncsere.
Fontos, hogy tisztában legyünk a csapvíz reális szennyezőivel, nehogy a kiválasztott szűrő többet ártson, mint használ.
A leggyakrabban használt aktívszén pl. ideiglenesen képes megkötni  a nehézfém szennyezőket is, majd véletlenszerűen visszaengedni a szűrt vízbe.

Vannak olyan víztisztítók is, amik a magyar csapvizek szennyezőihez képest irreálisan drágák,  hiszen sokkal többet "tudnak", mint amire szükség van.
Ugyankkor lehet, hogy nincs felkészülve pl. a lebegőanyagok vagy egyéb reálisan jelenlévő szennyezők kiszűrésére, így a szűrőanyag idő előtt eltömődik és nem tud biztonságos hatékonysággal működni.

Akkor optimális a választás (megbízhatóság, vízminőség és ár szempontjából), ha a szűrőanyag az életciklusának végén is tökéletesen távolítja el a jelenlévő szennyezők mindegyikét.
Vannak olyan megoldások (többlépcsős szűrők vagy integrált szűrőbetétek), amik a csapvíz szennyezőihez választhatók, az aktívszénen kívül pl. nehézfémek eltávolítására alkalmas anyagot is tartalmaznak .

A víztisztító bizalmi termék, hiszen a vásárló nem tudja ellenőrizni a működését.
Kiemelten fontos szempont a választásban a gyártó megbízhatósága és a termék minőségi tanúsítványának megléte.

A gyártók termékük megfelelőségét független laboratóriumi vizsgálatokon alapuló termék minősítésekkel, a gyártási folyamat megbízhatóságát pedig minőségbiztosítási rendszertanúsítványokkal igazolják. A minőségbiztosítási rendszertanúsítvány nem ad információt a termék víztisztítási képességére.
Aktívszenes szűrők esetében erre az NSF/ANSI 42 és 53 szerinti minősítés való.

A magyar csapvizekben a legsúlyosabban egészségkárosító szennyező az ólom, ezért olyan terméket érdemes vásárolni, ami rendelkezik <<NSF/ANSI 53 ólom eltávolítására>> tanúsítvánnyal (és vizsgálati jegyzőkönyvvel). Ezt a forgalmazó igazolja a vásárló felé.

Fontos a forgalmazó felkészültsége, szakmai kompetenciája a megfelelő szűrőanyag, szűrőbetét kiválasztásához.

Példaként a laboratóriumunkban használt Ultracarb aktívszenes integrált szűrőbetét jegyzőkönyveit, NSF termék és minőségbiztosítási rendszer tanúsítványait mutatom be.
A szűrőt több életcikluson át, valós használati körülmények mellett teszteltünk.

A vizsgálati eredmények kiválóak - az ólom, a rákkeltők, valamint az íz és szagrontó anyagok eltávolítása szempontjából is.

Azari Katalin
vegyészmérnök
Vízkutató Vízkémia Kft. Akkreditált Vizsgálólaboratórium


Összefoglaló vizsgálati jegyzőkönyv és szakvélemény
Vizsgálati jegyzőkönyv

NSF/ANSI  53 ólomra pH=6,5 jegyzőkönyv

NSF/ANSI 53 ólomra pH=8,5 jegyzőkönyv

Minőségbiztosítási tanúsítványok

Legjobb víztisztító
 #ólomeltávolítás #vízszűrő #víztisztító #víztisztítás #egészségesivóvíz #Doulton #ólomvizsgálat #tisztacsapvíz #joviz #ihatoviz #kornyezetbarát #műanyagmentes #ólomszűrés #ólomtisztítás #csapvíz #Doulton #Ultracarb #szűrőbetét aquaphor everpure everspring
Vissza a tartalomhoz