Tartalomhoz ugrás

Elgondolkodtam azon, miért cipelnek az emberek annyi flakonos vizet otthonaikba, ha egyszer van csapvíz.

Szerintem nem azért, mert szándékosan növelni akarják a műanyag flakon felhasználást vagy a flakonos víz cipelése a hobby-juk.
Amikor a flakonos vizekről a csapvíz fogyasztására akarjuk rábeszélni az embereket, jobb ha tudjuk: nem a csapvíz az egyetlen, de legfőbbképp nem minden esetben a megfelelő megoldás.

Tapasztalatom szerint az emberek többsége azért cipeli a flakonos vizet:
▶️ mert nem bízik abban a leegyszerűsítő kommunikációban, hogy a csapvízzel minden rendben (mert nem ez a szubjektív benyomása);
vagy azért,
▶️ mert nincsen HITELES, mérési eredményeken alapuló információja arról, hogy van alternatíva.

A vízmű részéről rendre azt hallja: a csapvíz kiváló, igyuk nyugodtan.
De elbizonytalanodik, ha kap egy NNK (szakhatóság) mérési eredményt, miszerint gondoskodjon egyéb megoldásról, mert a csapvízben az ólom határértéket meghaladó koncentrációban van jelen (pl. Wekerle).

A két információ között csak látszólag van ellentmondás. A vízmű ugyanis csak a vízóráig felel a víz minőségéért, a csőhálózatból, szerelvényekből összeszedhető pl. ólom már az épület tulajdonosának a felelőssége.

📢 Szerintem fontos lenne, hogy azoknak is ELFOGADHATÓ alternatívát mutassunk a flakonos vízzel szemben, akiknek - bármilyen okból kifolyólag - gondja van a csapvízzel.

Mit tehetünk mi,  a "vizes szakmában" dolgozók, akik valós információval rendelkezünk a víz felhasználóhelyi minőségéről és tisztában vagyunk az egyes víztisztító technológiák korlátaival is?
Próbáljuk meg eljuttatni az érintettek számára a fontos és szakmailag korrekt ismereteket.

Kezdjük a hiteles tájékoztatással!  
Szerintem az érintettek is értik (és megértik) azt, hogy
❗️ a vezetékes víz a jelenlegi költségszinten nem juttatható el mindenhova a CSŐVEZETÉKEKBŐL összeszedhető szennyeződések, és fertőtlenítési melléktermékek nélkül;
Tájékoztatni kellene az érintetteket, hogy ❗️az adott csapvíz szennyezőinek megfelelő, (adott vízminőségi problémára) minősítéssel rendelkező víztisztító (de csakis az) gazdaságos, környezetkímélő megoldás lehet;
Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy ❗️víztisztítót körültekintően vásároljanak, lehetőleg szaktanácsadással, mert a nem megfelelő víztisztító TÖBBET ÁRTHAT, mint használ (pl. az ólom eltávolításra minimum NSF/ANSI 53 ólomra vagy szakhatósági mérési jegyzőkönyvekkel igazolt engedély a garancia).

A napokban kapták kézhez az első, ingyenes NNK ólomvizsgálatra jelentkezők az eredményeket.
📢Az érintetteknek tudni kellene, hogy amíg az NNK által ajánlott végleges megoldást, vagyis a teljes csőcserét kivitelezik, addig is van környezetkímélő, megbízható alternatíva.
Az érintetteknek azt is tudni kellene, hogy a  víztisztító forgalmazási engedélyének megléte önmagában semmit nem garantál.
📢A hatósági pecséttel is ellátott használati útmutató tartalmazza a feltételeket, korlátozásokat. Csak az ebben foglaltak betartása garantálja a biztonságos, megbízható működést.

Azari Katalin

Miben tudunk mi segíteni?

Szakmai konzultációs lehetőséggel a csapvíz minőségére vonatkozóan;

ha szükséges: korrekt, használható eredményt adó vízvizsgálattal;

a csapvíznek megfelelő és biztonságosan üzemeltethető víztisztító ajánlásával.


Csak olyan megoldást ajánlunk, ami szakmailag vállalható, megbízható és biztonságosan üzemeltethető.

GYIK-víztisztító vásárlás előtt  

kedvezményes vizsgálati ajánlat


csapvízre szabott javaslat


legjobb víztisztító
 
Vissza a tartalomhoz