Lombik - csapvízről, tabuk nélkül! - Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás

laboratórium
VÍZTISZTÍTÓK
Tartalomhoz ugrás

Itt a nagy víztisztító teszt eredménye!

Vízvizsgálat I Tanácsadás I Megoldás
Közzététel szerző: itt egészség · 27 Augusztus 2022
Tags: ólomNNKvíztisztító
2020.október
Publikus az ivóvíz ólomszennyezésével kapcsolatos NNK felmérés és a víztisztítók vizsgálatának eredménye!

Elkészültek a fogyasztóhelyen mérhető vízminőségi adatok alapján az  ólomkockázati besorolások, és ólomtérképek [a].
"A fővárosban mintegy 50.000, míg a vidéki nagyvárosokban kb. 32.000 épület és 620.000 illetve 130.000 ember lehet érintett."

A projekt legtöbbek által várt eredménye az ólom eltávolítására tanúsított víztisztítók összefoglaló táblázata, amely az összefoglaló értékelés[b] 25. oldalán található. Az eredmény értelmezéséhez szükséges útmutatók, szakmai és lakossági tájékoztatók részletes magyarázattal szolgálnak arra, miért szükséges a víztisztítók tanúsítása ólomeltávoltás szempontjából.
A vizsgálatok eredménye rámutat az ivóvíz tisztításban részt vevők szakmai felkészültségének fontosságára, a korrekt tájékoztatás nyújtásának felelősségére is.
Az ólom a vezetékes vízbe csövekből, szerelvényekből oldódik be, a szennyezés mértéke több paramétertől függ. Időben és térben változó szennyezésről van szó, ezért 1db  mérési eredmény önmagában nem ad elegendő információt sem a vízvételi helyen mérhető ólomszennyezés kockázatának mértékéről, sem arról, mi lehet biztonságos "tudatos fogyasztói magatartás" a szennyezés csökkentésére vagy (kisgyermekek, várandósok esetében) a 100%-os eltávolítására. Ez vízkémiai szakmai kompetenciát igénylő feladat.

Az ivóvíz tisztító megbízhatóságáról, biztonságosságáról és az adott ivóvíz hálózatban történő alkalmazhatóságáról (vízkémiai szempontból) a vásárlónak víztisztító választást megelőzően kell meggyőződni, a kezelt víz minőségére a víztisztító forgalmazójától minimum garanciát kapni. (Ez a garancia nem azonos a forgalmazási engedéllyel, az azt megelőző vizsgálatok ólom eltávolítás szempontjából ugyanis nem vizsgálják a készülékeket).

Az ólomszennyezés eltávolítására biztonságos megoldást keresők tájékoztatására, a döntést segítendő, az NNK nyilvánossá tette a víztisztítók tanúsítási eredményeit összefoglaló táblázatát.
A tanúsítási folyamatban több szempontból, különböző kapacitáspontokon (több időpontban), valós használati körülmények között is vizsgálta  a víztisztítókat és részletesen értékelte azokat.
A víztisztító forgalmazási engedélyével rendelkező cégek az összefoglaló jelentésen kívül a víztisztítóra vonatkozó összes mérési eredményt és az összefoglaló szakvélemény indoklását (részletes magyarázattal) az NNK Ólom Munkacsoportjától megkapták. Ennek alapján a minimum garancia nyilatkozatot és annak feltételeit be tudják mutatni a vásárlóknak.

A vizsgálatokat az NNK -EU támogatott program keretében- ingyenesen biztosította a forgalmazók részére;  az eredmények és szakvélemények hiánya (a forgalmazónál) fontos figyelmeztetés lehet a vásárlók részére.

Miért fontos a vízminőségi garancia?
Minimum elvárás az, hogy a tisztított víz minősége kémiai, bakteriológiai szempontból ne romoljon a víztisztítót követően, ne legyen nagyobb bakteriológiai, kémiai kockázata a víz fogyasztásnak a víztisztítót követően, mint azt megelőzően.
A vízmű a vízóráig garantálja a vezetékes víz minőségét (a 201/2001 rendelet szerinti feltételek teljesülését), de a "vízórát követő" vízminőségben bekövetkező változás a tulajdonos felelőssége.  

Mire jó az ólomtérkép?
Ahhoz, hogy a használni kívánt víztisztító a beérkező víz kémiai, bakteriológiai minőségén is javítson (vagy legalább ne rontson), alapvető fontosságú, hogy a felhasználóhelyen mérhető potenciális szennyezőkkel a tulajdonos tisztában legyen.
Ha az épület életkora alapján feltételezhető ólomcsövek jelenléte, vagyis az ólomszennyezés nem zárható ki, a legfontosabb vízminőség javító feladat az ólomszennyezés csökkentése, kisgyerekek és várandósok számára a 100% ólomeltávolítás. Az ólomszennyezés teljes bizonyossággal (megfelelő mintavételezési módszer mellett) csak laboratóriumi mérésekkel zárható ki. Az NNK által elkészített ólomkockázati besorolások az épület életkora alapján jelzik ennek szükségességét.
NNK tanúsított víztisztító
[NNK vizsgálati összefoglaló 25.oldal]

Miért fontos több ólomszennyezettségi kategóriában is vizsgálni a víztisztítókat?
Az ólomeltávolítás attól függően, hogy milyen technológiát alkalmaz a víztisztító, több paraméter függvénye. Köztük a víz összetétele, pH-ja meghatározó. Ezért fontos a nemzetközi tanúsítások megléte mellett is a magyar csapvizeken történő, alapos vizsgálat.

Miért szükséges a tanúsítási folyamatban több kapacitásponton is vizsgálni?
A víztisztítók ólomeltávolító képessége függ a víztisztítóban lévő szűrőanyag állapotától is. Van olyan szűrőanyag, ami kapacitás tartományának kezdetén 100%-ban megköti az ólomszennyezést, ami aztán a későbbiekben változhat, akár vissza is engedheti a tiszta vízbe a már megkötött ólomszennyezést. Többek között emiatt is szükséges a független tanúsító szervezetek által biztosított mérési adatokra és szakvéleményre támaszkodni, ami több kapacitásponton, különböző ólomszennyezésekre vizsgálja a víztisztítók működését.

Milyen egyéb vízminőségi kockázatokat emelt ki az NNK a vizsgáltak közül?
Mikorbiológiai kockázatok
Az ivóvíz tisztítókban a víz érzékszervi tulajdonságainak javítása céljából aktívszenet használnak. Az aktívszén a szerves szennyezők megkötésével a víz ízét javítja, eközben a megkötött szerves szennyezők kiváló táptalajt biztosíthatnak a baktériumoknak (ezért vizsgálják a mikrobiológiai kockázatokat).

Nitrifikáció
Ha a feltétek adottak, akár olyan bakteriális folyamatok is beindulhatnak, aminek eredményeképp kémiai minőségromlás következik be (a víz nitrát tartalma pl. nitritté alakul - nitrifikáció).

Fémek
A káros folyamatok kiküszöbölése érdekében a gyártók az aktívszén felületét gyakran ezüsttel kezelik, hogy megakadályozzák a baktériumok elszaporodását. Ha ez az ezüst beoldódik a szűrt vízbe, az kisgyermekekre nézve káros (ezért szerepel a táblázatban a kockázatok között a fémszennyezők vizsgálata).

Miért van korlátozás egyes víztisztító típusokra?
Abban az esetben, ha a csapvizet várandós vagy kisgyermek is fogyasztja, a tisztított vízzel szembeni elvárás magasabb. Pl. a csapvíz ólomszennyezésére vonatkozóan nincsen tolerálható határérték, az ólomszennyezés teljes eltávolítása (nem csupán "határérték" alá csökkentése) a cél. Kisgyermekeknél a bakteriológiai kockázatok vagy a fémszennyezők jelenléte súlyosabb megítélés alá esik, mint felnőtteknél.

Mit ajánlok azoknak, akik biztosra akarnak menni és miért?
"A vizsgálataink alapján egy típus (aktívszenet és kerámiát tartalmazó típus) volt, amelynél nem okozott kedvezőtlen változást a csapvíz minőségében a vizsgált paraméterek tekintetében, a többi típusnál a szakirodalomban leírt és szakvéleményezés során tapasztalt kockázatok jelentkeztek: leggyakrabban a mikrobiológiai minőség romlása, a nitrifikáció, az összes keménység túlzott csökkenése, valamint a különböző anyagok (ezüst, nikkel, réz, cink) beoldódása volt tapasztalható." (NNK összefoglaló megállapítása [f])

Ha  biztosra akar menni, érdemes a Doulton ivóvíz tisztítói közül választani. Ez a víztisztító termékcsalád korlátozások nélkül alkalmazható mindhárom szennyezettségi kategóriában, és 100% ólomeltávolítást biztosít.
A 100%-os ólom eltávolítás mellett javítja a víz ízét, az összes másodlagos vízszennyezőt csökkenti illetve eltávolítja. A csapvízben lévő természetes ásványi anyagokat megőrzi, nincsen szükség mestereséges só visszapótlásra. Csak természetes szűrőanyagokat tartalmaz, a kerámia burok tökéletes megelőző baktérium védelmet biztosít a szűrőblokk számára, a tisztított víz természetes ízű és összetételű csomagolás mentes "kvázi ásványvíz".
Az Ultracarb a piacon kapható legkompaktabb, legbiztonságosabb többfunkciós szűrőbetét.
Kiemelkedően környezetkímélő, az elhasznált szűrőbetét akár komposztálható is. Gazdaságos, kényelmes megoldás.  


Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Laboratórium

Hivatkozások és kiemelések az <efop180.nnk.gov.hu> NNK projekt tájékoztató honlapról:
A projekt létjogosultságát a pályázat benyújtásakor az NNK 2017-ben az alábbiakkal indokolta:
"Az ólom egy toxikus nehézfém, amelynek káros egészséghatásai régóta ismertek, ezek közül elsősorban a kisgyermekek mentális fejlődésére gyakorolt hatása emelhető ki...
károsan befolyásolja a kisgyermekek központi idegrendszeri fejlődését, amely populációs szinten nézve jelentős társadalmi teher. Mintegy 25 éve vált ismertté, hogy 10 μg/dl feletti vér-ólom tartalom toxikus hatást gyakorolva a fejlődő agyra és kisgyermekek idegrendszerére, a szellemi teljesítőképesség (IQ) csökkenését eredményezi. Egyre több bizonyíték lát napvilágot arra vonatkozólag, hogy ez a toxikus hatás jóval alacsonyabb vér-ólom szint mellett is bekövetkezik, sőt jelenlegi információnk szerint gyermekekben nem is található biztonságosnak tekinthető vér-ólom szint."

A projekt eredményei, módszertani útmutatók és számos szakmai és lakosságnak szánt tájékoztató anyag linkjei és fontos megállapításai a teljesség igénye nélkül:

[1] "A projekten belül vizsgálatra kerül a hazai csapvizek ólom tartalma, illetve a határérték feletti ólom tartalmú csapvíznek kitett lakosság nagysága.
Szintén vizsgálatra kerülnek az ólom-oldékonyságot befolyásoló vízminőségi tényezők. Az ólom egy közismert egészségkárosító anyag, de az ivóvíz általi ólom bevitel egészségi hatásai kevésbé vizsgáltak, így ennek vizsgálatát is tervezzük a projekt keretében. A csapvíz megfelelő ólom tartalmának biztosításához a végleges megoldás az ólomcsövek, illetve egyéb ólom tartalmú anyagok cseréje lenne.

Emellett ennek megvalósíthatóságáig különböző átmeneti megoldási lehetőségek is szóba jönnek, mint például a fogyasztási ponton történő vízkezelés különböző otthoni ivóvíz utótisztító kisberendezésekkel, illetve az épületek bemenő vizének kezelése az ólom-oldékonyság csökkentése érdekében. Ezek az átmeneti megoldási lehetőségek is vizsgálatra, értékelésre kerülnek a projekten belül. A projekt keretében elvégzendő kutatások eredményei alapján a fő célunk a lakossági tájékoztató anyagok fejlesztése és minél szélesebb körben történő terjesztése, valamint szintén az eredményekre támaszkodva egy szakmapolitikai döntést megalapozó anyag összeállítása, amelyben a döntéshozók számára ismertetjük a probléma mértékét és lehetséges megoldási javaslatokat."

[2] "A csapvíz ólomtartalmának becslésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ által fejlesztett ólomkockázati kalkulátor is segítséget nyújthat (https://efop180.antsz.hu/temak-konyezetegeszsegugy/olom-az-ivovizben/ivoviz-kockazati-kalkulator.html), de a csapvíz ólomtartalma egyértelműen csak laboratóriumi vízvizsgálattal határozható meg."


[4] összefoglaló jelentés lakossági tájékoztató a vizsgált ivóvíz tisztító kisberendezésekről:

További tartalmak:


#ÉnszóltamPb #Énszóltam #ólom #ivovizemhu



további információk
vízvizsgálat
Szakmai tartalom:
 Azari Katalin
vegyészmérnök, ivóvíz-tanácsadó
Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium



Tanúsítványok, vizsgálati eredmények, forgalmazási engedély [pdf letölthető formában]
Vissza a tartalomhoz